• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tovább csúszik a Pető Intézet akkreditációjának ügye

Lapszemle Forrás: Népszava - Magyar Nemzet

A fenntartó kft megszűnésével új intézményként jön létre a Pető András Főiskola.

Csak jövő hétfőn megy el a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetébe (MPANNI) az a látogatóbizottság, amely az intézményakkreditációs vizsgálatot végzi – értesült a Népszava. A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke még áprilisban arról tájékoztatta a lapot, hogy folytatódik a monitor vizsgálat a Petőben, miután ismételt látogatóbizottságot rendeltek az intézetbe. Balázs Ervin akkor még úgy nyilatkozott, várhatóan májusban látogatják meg az intézményt, és reményét fejezte ki, hogy még ebben a tanévben ismét napirendre kerülhet az MPANNI ügye a MAB ülésén. Ám, miután a látogatásra több mint egyhónapos csúszással kerül sor, a MAB pedig őszig már csak július 4-én ülésezik, szinte kizárt, hogy elkészüljön időben a látogatóbizottság jelentése – írja a Népszava – online.

Az intézmény konduktor alapképzési szakjára a MAB 2017. december 31-ig hatályos akkreditációt adott ki, miközben az intézményakkreditáció, azaz a minőséghitelesítés 2016 végéig szól úgy, hogy a testület maga is megállapította: az MPANNI számos követelménynek nem felel meg. Éppen ezért indították el a monitor vizsgálatot - emlékeztet a lap.

Eközben az Orbán-kormány benyújtotta a parlamentnek a törvényjavaslatot, mellyel tisztán állami fenntartású főiskolává válhat az MPANNI, a hozzá tartozó köznevelési intézmény pedig gyakorlóiskolává alakul. A fenntartó kft megszűnésével ugyanis új intézményként jön létre a Pető András Főiskola, ugyanakkor a Népszava információi szerint más szervezeti átalakulást nem tervez a kabinet.

Segít az állam a Pető Intézeten
A világhírű Pető Intézet működésének biztosítása érdekében a kormány állami kézbe veszi az intézményt. A lépés növeli a főiskola állami forrásai felhasználásának hatékonyságát, a hozzátartozó köznevelési intézmény pedig gyakorlóiskolává alakul, így többletforráshoz juthatnak. Egyetért a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének állami kézbe vételével az intézmény jelenlegi fenntartója, a Nemzetközi Pető András Nonprofit Kft. vezetője. Fehér Miklós ügyvezető igazgató leszögezte: látta a döntésről szóló törvénytervezetet, s minden szavával egyetértett, még akkor is, ha az intézmény állami kézbe vétele a kft. megszűnését jelenti – írja a Magyar Nemzet – online.

Fehér Miklós kifejtette: az általa vezetett, kormányzati tulajdonú gazdasági társaság az elmúlt években a gazdasági döntéseket illetően többször nézeteltérésbe keveredett a konduktorképzést folytató felsőoktatási intézmény vezetésével. A főiskola bizonyos döntések meghozatalához nem járult hozzá, ez vezetett a gazdaságtalan működéséhez. Azzal, hogy az állam a közvetlen irányítása alá vonja az intézményt, lehetővé válik az állami források felhasználásának hatékonyabbá tétele - így látja a helyzetet a Magyar Nemzetnek nyilatkozó. 

Legolvasottabb cikkeink