• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Traumák és megaláztatás helyett felvilágosítás kell

Lapszemle 2022.09.24 Forrás: merce.hu
Traumák és megaláztatás helyett felvilágosítás kell

2020-ban 1000 főre vetítve ötször annyi kamasz esett át terhességmegszakításon, mint amennyi 40-49 éves.

Múlt héten jelent meg az abortusz szigorítását célzó kormányrendelet, melynek értelmében csak akkor végezhető terhességmegszakítás, ha a nő rendelkezik olyan orvosi lelettel, amely rögzíti, hogy „egyértelműen azonosítható módon” megmutatták neki „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” – vagyis meghallgattatták vele a magzat szívhangját. A rendelet futótűzként terjedt a médiában, és bár sokan kritizálták a dokumentumot, többen kiálltak a nők reprodukciós jogát súlyosan korlátozó intézkedés mellett, írja a merce.hu

Annak ellenére, hogy a jogszabály többek között orvosszakmailag is botrányosan aggályos, a Magyar Orvosi Kamara támogatását fejezte ki a szigorítással kapcsolatban, emellett publicisták is hangot adtak elégedettségüknek a rendelet kihirdetését követően. 

Ha a csak az Átlátszó által összesített KSH statisztikákat nézzük, az adatokból egyértelművé válik, hogy legtöbbször a kiszolgáltatottabb rétegek szorulnak rá a művi beavatkozásra. 2020-ban 23 901 abortuszt végeztek Magyarországon a KSH adatai szerint, melyekből az is kiderül, hogy 1000 főre vetítve ötször annyi kamasz esett át terhességmegszakításon, mint amennyi 40-49 éves. A legtöbb terhességmegszakítást továbbra is a fiatalabb nők, a 20–24 éves korosztály végezteti el, de a 25–29 évesek körében is magas az arány. Az abortuszt az iskolázottság is befolyásolja: az összes beavatkozás közül a nők 50,45 százaléka csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik, de a középiskolát befejezettek aránya (22,51 százalék) is magas. Ezeknek a rétegeknek sokszor még csak lehetősége sincs arra, hogy a terhesség megelőzésével és az abortusszal kapcsolatban tájékozódjanak, valamint sokak számára egyes fogamzásgátló módszerek is elérhetetlenek.

Ráadásul a magyar oktatási rendszer következetesen szorítja ki a szexuális felvilágosítást az iskolákból, mindenféle LMBTQ-propagandának bélyegezve azokat, így a fiatalok még csak tudomást sem szereznek azokról az alapvető információkról, amelyekkel megelőzhetőek lennének a nem kívánt terhességek.

További részletek a merce.hu portálon.