• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tudatosan tervezhet Orbán, ezért lőtték be a járványcsúcsot

Lapszemle 2020.09.20 Forrás: hvg.hu
Tudatosan tervezhet Orbán, ezért lőtték be a járványcsúcsot

Az időzítés azért lenne ideális, mert akkor nem csúszna össze az erős koronavírus-járvány az éves influenzával.

Egy gondosan megválasztott stratégia állhat az Orbán Viktor miniszterelnök által bemondott december végi, január eleji járványcsúcs mögött – véli egy szakértő. Az időzítés azért lenne ideális, mert akkor nem csúszna össze az erős koronavírus-járvány az éves influenzával, írja a hvg.hu.

Próféta szólt Orbán Viktor miniszterelnökből a járvány első hulláma alatt, mikor április 20-án bemondta, május 3-án tetőzik a járvány.

A miniszterelnöknek igaza lett, és ha nem az összeesküvés-elméletekben hiszünk, akkor feltételezhetjük, hogy a mögötte álló matematikai és járványügyi elemzőstáb a rendelkezésre álló adatokból pontosan kiszámolta a görbe alakulását.

Most a miniszterelnök szintén a járványügyi szakemberekre hivatkozva azt mondta, a második hullám csúcsa december-januárban lehet.

Ez az időpont egy gondosan megválasztott stratégia potenciális kicsúcsosodása lehet –mondta a hvg.hu-nak Nepusz Tamás bioinformatikus és kutató, a magyarországi koronavírus-járványt elemző szakember, aki nem tagja Orbán stábjának. Azt mondja, ahelyett, hogy a kormány márciushoz hasonlóan satuféket húzna, inkább igyekszik a terjedést egy kontrollálhatóan alacsony szinten tartani, ahonnan még mindig lehet szigorítani, ha szükség van rá.

Az mindenesetre biztató, hogy az augusztus végi, 2,5-ig megemelkedő reprodukciós szám (ami azt jelzi, egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust) saját becslései szerint most 1,3 köré esett vissza, ami, ha stabilan így marad, megkönnyítheti a további kalkulációkat. Az augusztus végi kiugrásra is van magyarázata: szerinte a hosszú hétvége és a határzár bejelentése miatt egyszerre érkezett haza sok magyar, ami megdobta a számokat.

Az ideális természetesen az, ha a reprodukciós szám 1 alá csökken, hiszen akkor már nem önfenntartó a járvány, és lassan kihuny.

Nepusz Tamás azt mondja, a kormány célja az lehet, hogy az intézkedések hatását folyamatosan monitorozva december végére 1 alá vigyék ezt a számot: ha az idő közeledtével ez sokkal magasabb, új intézkedésekre van szükség, ha pedig alacsonyabb, mindössze fenn kell tartani a fegyelmet. A szigorításoknál viszont figyelembe kell venni azt is, hogy az igazi hatásuk csak pár héttel később mutatkozik meg, így a döntéshozatalnál mindig néhány lépéssel előrébb kell járni.

Legolvasottabb cikkeink