• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Tudatosan tervezhet Orbán, ezért lőtték be a járványcsúcsot

Lapszemle 2020.09.20 Forrás: hvg.hu
Tudatosan tervezhet Orbán, ezért lőtték be a járványcsúcsot

Az időzítés azért lenne ideális, mert akkor nem csúszna össze az erős koronavírus-járvány az éves influenzával.

Egy gondosan megválasztott stratégia állhat az Orbán Viktor miniszterelnök által bemondott december végi, január eleji járványcsúcs mögött – véli egy szakértő. Az időzítés azért lenne ideális, mert akkor nem csúszna össze az erős koronavírus-járvány az éves influenzával, írja a hvg.hu.

Próféta szólt Orbán Viktor miniszterelnökből a járvány első hulláma alatt, mikor április 20-án bemondta, május 3-án tetőzik a járvány.

A miniszterelnöknek igaza lett, és ha nem az összeesküvés-elméletekben hiszünk, akkor feltételezhetjük, hogy a mögötte álló matematikai és járványügyi elemzőstáb a rendelkezésre álló adatokból pontosan kiszámolta a görbe alakulását.

Most a miniszterelnök szintén a járványügyi szakemberekre hivatkozva azt mondta, a második hullám csúcsa december-januárban lehet.

Ez az időpont egy gondosan megválasztott stratégia potenciális kicsúcsosodása lehet –mondta a hvg.hu-nak Nepusz Tamás bioinformatikus és kutató, a magyarországi koronavírus-járványt elemző szakember, aki nem tagja Orbán stábjának. Azt mondja, ahelyett, hogy a kormány márciushoz hasonlóan satuféket húzna, inkább igyekszik a terjedést egy kontrollálhatóan alacsony szinten tartani, ahonnan még mindig lehet szigorítani, ha szükség van rá.

Az mindenesetre biztató, hogy az augusztus végi, 2,5-ig megemelkedő reprodukciós szám (ami azt jelzi, egy fertőzött átlagosan hány embernek adja át a vírust) saját becslései szerint most 1,3 köré esett vissza, ami, ha stabilan így marad, megkönnyítheti a további kalkulációkat. Az augusztus végi kiugrásra is van magyarázata: szerinte a hosszú hétvége és a határzár bejelentése miatt egyszerre érkezett haza sok magyar, ami megdobta a számokat.

Az ideális természetesen az, ha a reprodukciós szám 1 alá csökken, hiszen akkor már nem önfenntartó a járvány, és lassan kihuny.

Nepusz Tamás azt mondja, a kormány célja az lehet, hogy az intézkedések hatását folyamatosan monitorozva december végére 1 alá vigyék ezt a számot: ha az idő közeledtével ez sokkal magasabb, új intézkedésekre van szükség, ha pedig alacsonyabb, mindössze fenn kell tartani a fegyelmet. A szigorításoknál viszont figyelembe kell venni azt is, hogy az igazi hatásuk csak pár héttel később mutatkozik meg, így a döntéshozatalnál mindig néhány lépéssel előrébb kell járni.

Legolvasottabb cikkeink