• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Túl vannak az első vállízületi protézisműtéten

Lapszemle 2019.11.15 Forrás: szon.hu
Túl vannak az első vállízületi protézisműtéten

Jó lenne ha a nyíregyházi kórházhoz hasonlóan több intézmény is vállalkozna rá.

Nemcsak az orvosok öltöttek magukra zöld műtősköpenyt szerda délelőtt, hanem a médiamunkások is. A Jósa András Oktatókórház központi műtőjében, ugyanis lehetőség nyílt bepillantani az első nyíregyházi vállízületi protézisműtétbe - számolt be róla a szon.hu. A debütáló orvoscsapat tagjain egyáltalán nem lehetett észrevenni, hogy először végzik a beavatkozást, amelynek minden apró részleténél a módszer neves specialistája, dr. Urbán Ferenc, a Kenézy Gyula kórház osztályvezető főorvosa asszisztált.

Az USA-ban 1959-től ismert – hazánkban csak jóval később, a térd-és csípő protézisbeültetések meghonosodása után elterjedt – műtéti eljárás a degeneratív (kopásos) ízületi betegségeknél, és különböző balesetek, sérülések utáni állapotok ellátására egyaránt alkalmas. A beültetett protézissel a váll mozgásfunkciója jelentős mértékben javítható.

Dr. Sztányi István, a Jósa András Oktatókórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának vezető főorvosa vállalta, hogy elsajátítja a módszert és kezdeményezte a kórházvezetésnél a bevezetését. Elmondta: havonta egy-két műtétet elbírnak az osztályon, ahol minden szükséges eszköz rendelkezésre áll.

Megtudtuk, az implantátumok sokba kerülnek, típustól függően változik élettartamuk, általában egy évtizeden át szolgálják használójukat, a műtét költségeit pedig teljes mértékben finanszírozza az egészségbiztosítás, és nem kell várni rá - írta a lap.

Dr. Adroján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója és dr. Szondi Zita orvosigazgató is azt hangsúlyozta, hogy minden a kórház életében bevezetett új eljárás, terápia a megyei betegellátás színvonalát és biztonságát növeli, s továbbra is támogatni fogják minden új és innovatív beavatkozás bevezetését.

Elhangzott, a traumatológián 60-an dolgoznak, 20 szakorvos végzi itt a gyógyító munkáját. Évente négyezer fekvőbeteg és 80 ezer járóbeteg fordul meg az osztályon, ezért is fontos a részleg fejlesztése.

– A protetika és a traumatológia életében mérföldkőnek számít a mai vállízületi protézisműtét. A debreceni és a nyíregyházi intézmény között kiváló és szoros a kapcsolat, most ők segítettek minket, máskor mi segítünk másokat, hiszen az orvosszakmában a tudás átadása és elsajátítása elengedhetetlen – tette hozzá a főigazgató.

Legolvasottabb cikkeink