• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tüsszentés vagy köhögés nélkül is fertőzhet

Lapszemle 2020.04.04 Forrás: Index
Tüsszentés vagy köhögés nélkül is fertőzhet

A WHO szerint nincs arra nézve bizonyító adat, hogy a vírus képes lenne huzamosabb ideig a levegőben maradni és nagyobb távolságokban is fertőzni.

Szerda éjjel küldött levelében arra figyelmeztette a Fehér Házat az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája, hogy az új típusú koronavírus (SARS CoV-2) nemcsak úgy terjedhet, hogy a fertőzött személy ráköhög vagy rátüsszent valakire, hanem elég, ha egy légtérben tartózkodik vele, mert már a beszéd, sőt a kilégzés is kockázati tényező a vírus átadásában.

„Noha jelenleg a specifikus kutatások lehetőségei korlátozottak, a rendelkezésre álló tanulmányok szerint a vírus képes lehet a normális légzéssel is aeroszolizálódni” – fogalmazott a levélben Harvey Fineberg, a Nemzeti Tudományos Akadémia járványügyi tanácsának elnöke. Az NTA a Fehér Ház kérésére foglalt állást, elsősorban abban a kérdésben, hogy érdemes-e széles körben javasolni a lakosságnak az arcvédő maszkok viselését. Mint arról az Index is írt, ez a kérdés elég sok ellentmondást szült eddig, és folyamatos viták tárgya jelenleg is.

A levélről hírt adó CNN emlékeztet arra, hogy az amerikai járványügyi központ (CDC) jelenleg érvényben lévő tájékoztatása szerint az új koronavírus képes tüsszentéssel és köhögéssel terjedni, két méteres távolságon belül. Fineberg levele szerint ez így is van, de szerinte most már hozzá kell írni a sima beszédet, sőt magát a kilégzést is a terjedési módokhoz.

Fineberg levelében egy másik potenciális veszélyforrásra is felhívta a figyelmet. Azt írta egy kínai és amerikai kutatásokra hivatkozva, hogy a kórházak levegőjében hosszú ideig kimutatható a vírus, ami képes sokáig lebegni. Ez pedig azért veszélyes, mert akkor is terjedhet a fertőzés, amikor a kórházi dolgozók nem viselnek védőfelszerelést, és hiába takarítanak alaposan, a fertőzöttektől távoli helyiségekbe is képes eljutni és sokáig fertőzőképes maradni a kórokozó. Az, hogy a vírus mennyi ideig képes a levegőben maradni, több tényezőtől is függ, de leginkább attól, hogy a fertőzött személy beszéd közben, kilégzéskor mennyi vírust juttat a környezetébe, és hogy a szoba szellőzése milyen, tette hozzá Harvey Fineberg: „Ha olyan szobában aeroszolizálódik a vírus, ahol nincs szellőztetés, akkor előfordulhat, hogy később valaki a szobába lépve elkaphatja a fertőzést.”

A WHO azt írja, hogy a jelenlegi ismeretek szerint az új koronavírus 5-10 mikrométernél nagyobb átmérőjű folyadékcseppeken, aeroszolokon (közeli köhögés és tüsszentés) és közvetlen vagy közvetett érintés útján terjed leginkább. A WHO 75 465 kínai Covid-19 eset elemzésére hivatkozva azt írja, hogy nincs arra nézve adat, hogy a vírus képes lenne huzamosabb ideig a levegőben maradni és nagyobb távolságokban is fertőzni.

Legolvasottabb cikkeink