• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új egészségügyi struktúrát vázolt az egészségügyi szakértő

Lapszemle 2019.10.12 Forrás: InfoStart
Új egészségügyi struktúrát vázolt az egészségügyi szakértő

"A kórház nem az, amire ki van írva, hogy kórház, hanem az, ahonnan nem viszi tovább a mentő a beteget".

Az InfoRádiónak nyilatkozó Lantos Gabriella szerint elsősorban nem a pénzügyi források hiányoznak a magyar egészségügyi ellátórendszer átalakításához. Úgy véli, háziorvosi praxisközösségek, valamint centrumkórházak létrehozására van szükség a fővárosban is.

"Persze, hiányzik egy csomó pénz az egészségügyből, de azért egyharmadát a betegek beleteszik, leginkább az orvosok zsebébe" – kezdte Lantos Gabriella egészségügyi szakértő, aki szerint, hogyha ez utóbbi összeg egy biztosításba folyna be, akkor már sokkal jobb lenne a helyzet. Vagyis nem elsősorban pénzhiány van, hanem a politikai akarat hiánya, hangsúlyozta. Az egészségügyi szakértő szerint a döntéshozók nem akarnak változtatni, mert azzal sokak érdekét sértenék. Mint mondta, úgy gondolják, hogy mára már mindenki berendezkedett valamire, aki pedig nem tud, az meg belehal pár évvel korábban, mint a többiek.

A közfinanszírozott egészségügybe mintegy 5 százaléknyi közpénz folyik be, tehát meglehetősen kevés pénz, ez a magánforrásokkal kiegészülve azonban 7,5 százaléka a GDP-nek, ami már nem annyira kevés, jegyezte meg a szakértő, aki szerint ezt már jól is fel lehetne használni. Lantos Gabriella röviden arra is kitért, hogy ma Magyarországon nem éri el az európai szintet a várható élettartam. Míg a nőknél ez 79,3 év, addig a férfiaknál alig 72,5 év, amely "percre pontosan" megegyezik a brazillal, vagyis egy dél-amerikai életminőséget élnek a magyarok, nem európait.

Megoldási lehetőségek

Szerinte a hazai egészségügyi rendszer megreformálásához először is a megyei centrumkórházak mintájára Budapesten is létre kellene hozni ilyen típusú kórházakat, ugyanis, mint fogalmazott: a kórház nem az, amire ki van írva, hogy kórház, hanem az, ahonnan nem viszi tovább a mentő a beteget. Ahol minden szakma heti 7x24 órában a legkomolyabb betegeket is el tudja látni. Hogyha az említett centrumkórházak a legkorszerűbb eszközökkel és technológiával, a legspeciálisabb szakképzettségű orvosokkal és ápolókkal vannak felszerelkezve, akkor az összes többi kisebb kórházat át lehet alakítani járási egészségügyi központtá, mutatott rá.

Ezekben pedig négy feladatot kellene ellátni, folytatta a szakértő. Itt kellene heti 5x12 órában bonyolítani a járóbetegellátást. Továbbá ezekbe kell áttelepíteni az egynapos sebészeti centrumokat. "Ki kellene hozni a kórházakból egy csomó apróbb műtétet (például a visszér- és szürkehályog-műtéteket, a küreteket), amik miatt senkinek nincs szüksége arra, hogy kórházban legyen, szögezte le. Emellett a járási egészségügyi központokban kellene heti 7x24 órában ügyeleti- és mentőszolgálati ellátást nyújtani. Végezetül a maradék ágyakon pedig ápolási otthonokat kellene kialakítani a kórházból kikerülő, de még haza nem adható betegek utógondozására, valamint idősek otthonát kell létrehozni" – tette hozzá.

További részletek a riportban.

Legolvasottabb cikkeink