• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Új szabályok jönnek az útiköltség-térítésben

Lapszemle 2022.07.02 Forrás: nepszava.hu
Új szabályok jönnek az útiköltség-térítésben

A háziorvosok szerint a lakosságot senki nem tájékoztatta az új helyzetről, ezért az első napokban feszültségek várhatóak az ellátásban szerintük. 

A július elsejétől hatályos rendelet szerint a betegnek az utazási költség elszámolásához már nem kell előzetesen a háziorvosától kérnie ezt a nyomtatványt. Elegendő, ha a szakorvosi kezeléskor jelzi, hogy útiköltség térítést kér. Ezt az ellátás tényével együtt a szakorvosnak kell rögzítenie egy elektronikus felületen. Ha ezt a beteg akkor nem kéri, utólag nem pótolható. Ám a költségtérítési tortúrának ezzel még nincs vége. Az igény rögzítése a biztosító elektronikus felületén még nem egyenlő a kérelem benyújtásával. Ahhoz, hogy a páciens utóbb megkapja az utazási költséget, azt külön kérvényeznie kell. Vagy elektronikusan az ügyfélkapuján keresztül elérhető nyomtatványon vagy a kormányablaknál személyesen eljárva, írja a Népszava portálja.

Ha a beteg nem tudja megelőlegezni az útiköltséget, akkor a háziorvos – a jogszabályban meghatározott betegkörnek, például a közgyógyellátottaknak, a kúraszerű ellátást igénybe vevő krónikus betegeknek, illetve azoknak, akik indokoltan nem a területi ellátásra kijelölt intézményben kaphatnak kezelést – a jövőben is állíthat ki utazási utalványt. Ezt a vonat-, illetve a buszjegypénztárban bemutatva továbbra is térítésmentes utazásra válthatja.

Több háziorvost is megkérdezett a lap az új rendszerről. Volt aki örült, hogy csökkennek az adminisztrációs terhei, mások viszont azért aggódtak, mert arra számítanak, hogy több lesz a feszültség az ellátásban. A lakosságot ugyanis – szerintük – senki nem tájékoztatta az új helyzetről. 

Így vélhetően hétfőn nekik kell majd ezt megtenni, amikor a pénteki Semmelweis-napi munkaszünet után amúgy is sokan várnak majd ellátásra. Egy nógrádi háziorvos arról számolt be, hogy eddig ő adhatott igazolást ahhoz is, hogy valaki tömegközlekedés helyett gépkocsival mehessen a szakorvoshoz, vagy kórházi kezelésre. Értelmezése szerint erre az új szabály alapján nem lesz jogosítványa. Aki eddig ilyet kapott, annak nyilván nehezen tudja majd megmagyarázni, hogy a jövőben erre nincs lehetősége.

Legolvasottabb cikkeink