• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új szabályok jönnek az útiköltség-térítésben

Lapszemle 2022.07.02 Forrás: nepszava.hu
Új szabályok jönnek az útiköltség-térítésben

A háziorvosok szerint a lakosságot senki nem tájékoztatta az új helyzetről, ezért az első napokban feszültségek várhatóak az ellátásban szerintük. 

A július elsejétől hatályos rendelet szerint a betegnek az utazási költség elszámolásához már nem kell előzetesen a háziorvosától kérnie ezt a nyomtatványt. Elegendő, ha a szakorvosi kezeléskor jelzi, hogy útiköltség térítést kér. Ezt az ellátás tényével együtt a szakorvosnak kell rögzítenie egy elektronikus felületen. Ha ezt a beteg akkor nem kéri, utólag nem pótolható. Ám a költségtérítési tortúrának ezzel még nincs vége. Az igény rögzítése a biztosító elektronikus felületén még nem egyenlő a kérelem benyújtásával. Ahhoz, hogy a páciens utóbb megkapja az utazási költséget, azt külön kérvényeznie kell. Vagy elektronikusan az ügyfélkapuján keresztül elérhető nyomtatványon vagy a kormányablaknál személyesen eljárva, írja a Népszava portálja.

Ha a beteg nem tudja megelőlegezni az útiköltséget, akkor a háziorvos – a jogszabályban meghatározott betegkörnek, például a közgyógyellátottaknak, a kúraszerű ellátást igénybe vevő krónikus betegeknek, illetve azoknak, akik indokoltan nem a területi ellátásra kijelölt intézményben kaphatnak kezelést – a jövőben is állíthat ki utazási utalványt. Ezt a vonat-, illetve a buszjegypénztárban bemutatva továbbra is térítésmentes utazásra válthatja.

Több háziorvost is megkérdezett a lap az új rendszerről. Volt aki örült, hogy csökkennek az adminisztrációs terhei, mások viszont azért aggódtak, mert arra számítanak, hogy több lesz a feszültség az ellátásban. A lakosságot ugyanis – szerintük – senki nem tájékoztatta az új helyzetről. 

Így vélhetően hétfőn nekik kell majd ezt megtenni, amikor a pénteki Semmelweis-napi munkaszünet után amúgy is sokan várnak majd ellátásra. Egy nógrádi háziorvos arról számolt be, hogy eddig ő adhatott igazolást ahhoz is, hogy valaki tömegközlekedés helyett gépkocsival mehessen a szakorvoshoz, vagy kórházi kezelésre. Értelmezése szerint erre az új szabály alapján nem lesz jogosítványa. Aki eddig ilyet kapott, annak nyilván nehezen tudja majd megmagyarázni, hogy a jövőben erre nincs lehetősége.