• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új ügyeleti mentőjármű teljesít szolgálatot Orosházán

Lapszemle 2023.09.15 Forrás: oroscafe.hu
Új ügyeleti mentőjármű teljesít szolgálatot Orosházán

A korábbinál magasabb szintű az ellátás, hiszen már nemcsak orvos és ápoló érhető el az ügyeleten, hanem még egy mentőtiszt is.

Az ügyeleti alapellátási feladatok idén május óta Békés vármegyében is az Országos Mentőszolgálathoz tartoznak. Az orosházi ügyelet vezetője szerint az eddigi tapasztalatok pozitívak, továbbra is biztosított a magas szintű ellátás Orosházán és a környéken. A múlt héten egy új ügyeleti jármű is érkezett a településre, írja az oroscafe.hu

A vadi új jármű szeptember 7-én futott be Orosházára. A jövőben ezt használják majd a helyszínre vonuláshoz az ügyelet szakemberei. Az új Suzuki Grand Vitara olyan felszereltséggel rendelkezik, amely megegyezik a mentőszolgálatnál alkalmazott mentőtiszti autóéval. Különböző orvosi eszközök, monitor, lélegeztető, infúziós pumpa, defibrillátor, leszívó, EKG és légúti táska mind elérhetőek a járműben.

– Az ügyeletünk minden olyan felszereléssel rendelkezik, amelyre szükség lehet akár egy súlyos állapotú beteg kezelésénél is – emelte ki Kovács László, telephelyvezető.

Május elseje óta Orosházán is az Országos Mentőszolgálat vette át a korábban az Orosházi Kistérségi Többcélú Társulás által működtetett orvosi ügyeletet. A tervek szerint az egységes, betegközpontú rendszert az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén biztosítják minden rászoruló számára.

Az OrosCafé érdeklődésére Kovács László elmondta, hogy az átállás óta éppen a napokban érték el a tízezres esetszámot. Ennyi alkalommal láttak el beteget az ügyelet munkatársai. Néhány adatot is megosztott a vezető: a vármegyében eddig összesen 823 esetben volt szükség ügyeleti autó helyszínre küldésére, 267 halottvizsgálatot végeztek és összesen 1867 betegnek telefonon adtak tanácsot a 1830-as számon, de zömében személyesen keresték fel valamelyik ügyeletet.

– A korábbinál magasabb szintű ellátás biztosított, hiszen már nemcsak orvos és ápoló érhető el az ügyeleten, hanem még egy mentőtiszt is a rendelkezésre áll. Ez azért is fontos, mert ha egy olyan esethez riasztanak bennünket, amelynek kezeléséhez sürgősségi szemléletre van szükség, ezek a sürgősségi ellátásra kiképzett diplomás személyek hatékonyan be tudnak avatkozni, miközben az orvos a rendelőben folytatja a háziorvosi kompetenciába tartozó esetek ellátását – mondta Kovács László.

További részletek az oroscafe.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink