• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Ukránoknak fizet nyugdíjat Magyarország

Lapszemle Forrás: Figyelő

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és a lakcím nyilvántartó egyaránt hallgat.

A Figyelő legfrissebb számában arról ír, hogy ukránok tömegei kapnak Magyarországról nyugdíjat, ami alaphangon évi 10 milliárd forintba kerül. Ehhez állandó bejelentett magyar lakcím kell. Egy teljes iparág foglalkozik azzal, hogy külföldiek magyar állampolgárságot kapjanak, még az eskü szövegét is betanítják.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és a lakcím nyilvántartó egyaránt hallgat. Rejtély, hogy az Orbán-kormány miért nem folytatta elődje megkezdett munkáját, hiszen továbbra sem tudni semmit arról a felmondott kormányközi egyezményről, amely alapján külföldi, ukrán állampolgárok Magyarországról kaphatnak nyugdíjat.

A szocialista időkből ránk maradt egyezmények közül a Romániával kötöttet annak uniós csatlakozása feltételeként kellett megszüntetni. A Bajnai kormány az Ukrajnával kötött egyezmény felmondását letárgyalta, ám a Fidesz kormánynál az ügy a süllyesztőbe került.

A lap értesülései szerint nemcsak magyar származású, hanem más nemzetiségű ukrán állampolgárok is kérelmezik az állampolgárságot. Ezt a magyar hatóságok képtelenek kiszűrni. Egész iparág telepedett a külhoni magyarok állampolgársági jogának megadásárára, cégek igazolnak magyar nagypapát, felmenőket, s az állampolgári eskü szövegét is betanítják. Az egyszerűsített eljárásnak köszönhetően ugyanis az igénylőnek csak alapfokú magyar nyelvismeretet kell produkálnia, elegendők távoli magyar felmenők is, ha valaki büntetlen előéletű.

A szerződés hatályban tartása felháborodást vált ki az Ukrajnával szomszédos magyar területeken, mert az Orbán kabinet sokaktól elvette a rokkant-nyugdíjat vagy a korhatár előtti nyugdíjat. Márpedig éppen itt, a keleti határszélen nehéz munkát találni.

„Azoknak adják a pénzt, akik talán soha egy napot sem dolgoztak Magyarországon, akik pedig évtizedeket lehúztak, meglehet, soha nem lesz nyugdíjuk" – panaszolják.

A 2000-es években kezdődött átjelentkezési hullám a mai napig tart, aminek oka, hogy Ukrajnában az átlag nyugdíj 30 ezer forintnak megfelelő hrivnya, magyarországi lakcím birtokában pedig ennek a háromszorosa. Az érintettek 99 százaléka Kisvárdán vagy Nyíregyházán nyit bankszámlát, s oda utaltatják járandóságukat.

A Figyelő megkereste a nyugdíjfolyósító igazgatóságot, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ. Kérdeztük a központi lakcímnyilvántartót is, hogy hány ukrán állampolgár kérte magyarországi lakcímre történő bejegyzését, de erre sem érkezett reagálás.

Annyit lehet tudni, hogy a 2010-es kormányváltás előtt ukrán állampolgároknak évente 7 milliárd forintot fizettek ki nyugdíj címén. Az Ukrán Állami Nyugdíjalap kárpátaljai főosztályán a Figyelőt úgy tájékoztatták, hogy Magyarországról évente átlagosan több mint 600 megkeresés érkezik a biztosítási idő igazolására vonatkozóan, amit azután figyelembe vesznek az ottani nyugdíj megállapításakor. Azaz körülbelül ennyien kérelmezik Ukrajnából a magyar nyugdíjat.

Az ukrán nyugdíjhatóság tavaly év végéig valamivel több, mint 7000 személy számára készítette el az erre vonatkozó dokumentumokat. A magyar nyugdíjjal Ukrajnában nagy lábon lehet élni. Az átlagos nyugdíj ott alig több mint ezer hrivnya. Az időskorúak csupán 10 százaléka kap ennél magasabb összeget.

Jelenlegi árfolyamon az ukrán átlagnyugdíj nagyjából 25 ezer forint. Egy magyar átlagnyugdíj 100 ezer forintja így négyszer több ennél. Az viszont tévhit, hogy a honosítással automatikusan járna bármilyen magyarországi szociális vagy egészségügyi ellátás, kedvezmény. A szavazati jogon kívül és az útlevéligénylésen túl ez önmagában semmit nem ad. A határon túli közösségek részéről ezért is érte kritika a kormányt, amikor Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy nincs A és B típusú állampolgárság. Merthogy a valóságban nagyon is van. (Figyelő 22-24. oldal)

Legolvasottabb cikkeink