• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Vajon a textilből készült maszkok is elég hatékonyak?

Lapszemle 2021.09.10 Forrás: növekedés.hu
Vajon a textilből készült maszkok is elég hatékonyak?

A kedvező hatás sokkal jobban érvényesült azokban a közösségekben, ahol sebészeti maszkokat használtak a textilből készültek helyett.

Az elmúlt időszakban számos kutatás megerősítette, hogy a maszkok fontos védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzés ellen, legyen szó annak akár a gyorsabban terjedő Delta-variánsáról. Az is bizonyossá vált, hogy az orvosi arcvédők hatékonyabbak a textilből készülteknél, ezért több országban is ezek viselése vált elfogadottá - írta a növekedés.hu.

A maszkviselés jelenleg önkéntes, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne. Tengernyi tudományos adat van rá, hogy a maszkok működnek, ráadásul jól működnek - mondta Kemenesi Gábor virológus, aki tudományos érvként azt a tanulmányt hozza fel példának, amelyben 340 ezer ember vett részt, és amelyben például megállapították, hogy ha csupán az emberek csupán 30 százaléka használ maszkot, máris 10 százalékkal kevesebben lesznek betegek.

Az idősebb korosztályban viszont 35 százalékkal kevesebb volt a fertőzött – ha sebészi maszkot viselnek az emberek.

Amerikai egyetemek bangladesi kutatókkal közös kísérlete ugyanis a maszkok hatékonyságát is vizsgálta, mégpedig valós körülmények között. A napokban publikált tanulmány nem csak arra szolgáltatott egyértelmű bizonyítékot, hogy az általános maszkviselés csökkentheti a Covid-19 gyakoriságát. De arra is, hogy a kedvező hatás sokkal jobban érvényesült azokban a közösségekben, ahol sebészeti maszkokat használtak a textilből készültek helyett. Ez az eredmény összhangban van azokkal a laboratóriumi eredményekkel, amelyek szerint az előbbi nagyobb szűrési hatékonysággal rendelkezik, feltéve, ha rendeltetésszerűen használják.

A szakemberek egy része szerint ugyanakkor a hatékonyság szempontjából a megfelelő viselés fontosabb, mint az, hogy milyen anyagból készül az arcvédő. A maszknak jól kell illeszkednie az arc körvonalaihoz, hogy megakadályozza a levegő szivárgását a szélek körül. Ehhez az orrot és a szájat teljesen el kell fednie, le kell érnie az áll alá, és ha textil, akkor legalább két szövetrétegből kell állnia és moshatónak kell lennie. 

A fény- és a gyertyateszt is hasznos: a szöveten keresztül legfeljebb sejteni lehessen a fényt, és meg kell akadályoznia, hogy el tudjunk fújni egy gyertyát.  

Legolvasottabb cikkeink