• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Valóban hosszan tart a long-Covid

Lapszemle 2021.09.22 Forrás: otszonline.hu
Valóban hosszan tart a long-Covid

A kórházi kezelésre szoruló betegek közel felénél még 1 év múltán is legalább egy, hosszasan fennálló tünetet lehetett észlelni.

Az eddigi legnagyobb ilyen irányú vizsgálat szerint a Covid-19-et átvészelő, de kórházi kezelésre szoruló betegek közel felénél még 1 év múltán is legalább egy, hosszasan fennálló tünetet lehetett észlelni, közli az OTSZ Online.

A leggyakoribb hosszan fennálló panasz a fáradtság és az izomgyengeség volt, de a gyógyult betegek egyharmada folyamatos légszomjra panaszkodott. 12 hónap után a Covid túlélőknek jóval több problémájuk volt a mobilitással, a fájdalmakkal, diszkomfort érzéssel, szorongással és depresszióval, saját megítélésük szerint alacsonyabb volt az életminőségük, mint a Covid-mentes kontroll személyeknek.

A The Lancet-ben augusztus végén megjelent kínai tanulmány szerint bár a legtöbben jól gyógyulnak, egyes betegeknél, különösen azoknál, akik a súlyos állapotuk miatt részesültek kórházi kezelésben, tartósan egészségügyi problémák maradnak fenn. A leggyakoribb hosszan fennálló panasz a fáradtság és az izomgyengeség volt, de a gyógyult betegek egyharmada folyamatos légszomjra panaszkodott. 12 hónap után a túlélőknek jóval több problémájuk volt a mobilitással, a fájdalmakkal, diszkomfort érzéssel, szorongással és depresszióval, saját megítélésük szerint alacsonyabb volt az életminőségük, mint a Covid-mentes kontroll személyeknek.

A fertőzés előtt munkával rendelkezők 88%-a a betegségből való felépülés után ismét dolgozott, de csak 76%-uk tért vissza eredeti munkakörébe, a többiek kisebb megterheléssel és felelősséggel járó munkát választottak. Az eredeti munkájukhoz vissza nem térők 32%-a csökkent fizikai képességére hivatkozott, 25% nem volt kedve visszamenni, 18% állástalanná vált.

A The Lancet szerkesztőségi közleménye sürgeti a tudományos és orvosi közösségek összefogását a long-Covid tüneteket mechanizmusának és pathogenezisének tisztázása céljából. Célszerű lenne felmérni a betegség helyi- és globális mértékét, pontosabban meghatározni a kockázatnak kitett személyeket, tanulmányozni a vakcinák általános állapotra való hatásait és randomizált vizsgálatok segítségével hatásos kezeléseket találni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink