• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Van műtét, amire fél évet kell várni

Lapszemle 2019.04.10 Forrás: mfor.hu
Van műtét, amire fél évet kell várni

Transzkatéteres szívbillentyű beültetésre 195 napot kell várni, de urológiai kisműtétnél is csaknem 5 hónap a várakozási idő.

...

Márciusban Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter nyilatkozata ismét közbeszéd tárgyává tette a várólistákat. A miniszter nyilatkozatában azt jelentette be, hogy a jövőben komoly szankcióval nézhet szembe az a kórház, mely más beteg kárára kellő egészségügyi megalapozottság nélkül vesz előre beteget a várólistán. Ez részben szolgálja a várólisták hosszának további csökkentését is, melyre a kormány az elmúlt években 25 milliárd forintot költött el - írja az mfor.hu.

...

Van, amire félévet kell várni

Noha a tervezett várakozási idő bizonyos beavatkozások esetében továbbra is években mérhető és a gyakorlat is sok esetben ezt támasztja alá, a tényleges várakozási időnél az elmúlt 6 hónap adatai alapján fél év a rekord. Transzkatéteres szívbillentyű beültetésre ugyanis 195 napot biztosan várni kell (ez kicsit több mint 6 hónap), bár az egészségügyi intézmények tervei szerint 606 nap várakozási idővel is lehet számolni jelenleg.

Csak kicsivel vannak jobb helyzetben azok, akik urológiai kisműtétre várnak: a tényleges várakozási idő 148 nap, vagyis majdnem 5 hónap (ugyanakkor a tervek alapján akár 192 nap is lehet belőle). A harmadik leghosszabb időt, 4,5 hónapot a bélrendszer nagyobb műtéteire kell várnia a betegeknek a NEAK adatbázisa szerint.

Tavalyhoz képest csípőprotézis műtétnél nőtt legjobban a várólista hossza, 88 napról 94 napra. A jelentős kiterjesztett gerincműtéteknél viszont látványos javulás mutatkozik a tényleges adatok alapján: 87 napról 62 napra csökkent a várakozási idő.

A várólistákon szereplők létszáma is hirtelen látványos csökkenést mutatott adataink alapján. Miközben tavaly év végén még meghaladta a 35 500-at a várólistákon szereplő betegek száma, mostanra már "csak" 29 650-en vannak rajta. A közel 5000 fős csökkenés ráadásul nem egy több hónapos folyamat eredménye, hiszen egészen márciusig egyre többen szerepeltek a várólistákon (36 700-an voltak március elején), aztán április első napjaira több mint 7000-rel apadt a létszám.

A legtöbben, 9535-en szürkehályog műtétre (március elején még több mint 11 ezren voltak), 5312-en térdprotézis műtétre (előző hónapban 6027-en voltak), 4036-an pedig csípőprotézis műtétre várnak (egy hónapja 5161-en voltak a listán).

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink