A nagyüzemi kenyér és a gabonapelyhek csökkentik számos betegség veszélyét.
Az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek számos kutatás szerint nagyon egészségtelenek, például növelik számos ráktípus, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség esélyét. Viszont a The Lancet orvostudományi folyóiratban publikált nemrégiben megjelent tanulmány szerint bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek (így a nagyüzemi kenyér és a gabonapelyhek) csökkentik számos betegség veszélyét azáltal, hogy sok rostot tartalmaznak. A tanulmányt a WHO által működtetett Nemzetközi Rákkuktató Intézet kutatói jegyzik - írja a hang.hu.
Ugyanakkor az állati termékekből, például a húsokból készített ultrafeldolgozott élelmiszerek (felvágottak) különösen egészségtelenek, és növelik a különféle daganatos megbetegedések kockázatát. Hasonlóan károsak a cukros üdítők, viszont más ultrafeldolgozott élelmiszerek, például a szószok, és a kenyérre kenhető krémek, ha nem is egészségesek, de kevésbé rombolják az egészséget.
De a kutatás több más meglepő megállapítást is eredményezett. Eszerint sok más ultrafeldolgozott élelmiszer, amit általánosan egészségtelennek tartanak (valószínűleg teljes joggal), nem növeli bizonyíthatóan az úgynevezett multimorbiditás kockázatát. Multimorbiditásnak nevezzük azt az állapotot, amikor az ember kettő vagy több krónikus betegségben szenved. Ebbe a csoportba tartoznak az édességek, a sós harapnivalók és a növényi alapú húspótlékok.
További részletek a cikkben.