• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Vannak egészséges ultrafeldolgozott élelmiszerek is

Lapszemle 2023.12.02 Forrás: hang.hu
Vannak egészséges ultrafeldolgozott élelmiszerek is

A nagyüzemi kenyér és a gabonapelyhek csökkentik számos betegség veszélyét.

Az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerek számos kutatás szerint nagyon egészségtelenek, például növelik számos ráktípus, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség esélyét. Viszont a The Lancet orvostudományi folyóiratban publikált nemrégiben megjelent tanulmány szerint bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek (így a nagyüzemi kenyér és a gabonapelyhek) csökkentik számos betegség veszélyét azáltal, hogy sok rostot tartalmaznak. A tanulmányt a WHO által működtetett Nemzetközi Rákkuktató Intézet kutatói jegyzik - írja a hang.hu.

Ugyanakkor az állati termékekből, például a húsokból készített ultrafeldolgozott élelmiszerek (felvágottak) különösen egészségtelenek, és növelik a különféle daganatos megbetegedések kockázatát. Hasonlóan károsak a cukros üdítők, viszont más ultrafeldolgozott élelmiszerek, például a szószok, és a kenyérre kenhető krémek, ha nem is egészségesek, de kevésbé rombolják az egészséget.

De a kutatás több más meglepő megállapítást is eredményezett. Eszerint sok más ultrafeldolgozott élelmiszer, amit általánosan egészségtelennek tartanak (valószínűleg teljes joggal), nem növeli bizonyíthatóan az úgynevezett multimorbiditás kockázatát. Multimorbiditásnak nevezzük azt az állapotot, amikor az ember kettő vagy több krónikus betegségben szenved. Ebbe a csoportba tartoznak az édességek, a sós harapnivalók és a növényi alapú húspótlékok.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink