• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Védőnő: A fizetés csak egy dolog

Lapszemle Forrás: nlcafe.hu

Amikor lediplomáztam, nem arra készültem fel, hogy kacsával női lábak közt kutakodjak - megszólal a védőnő, tabuk és név nélkül.

Többek között politikusoknak és közjogi méltóságoknak írtak levelet nemrég a magyar védőnők, mert úgy érzik, egyre méltánytalanabb a bérük. Őszintén öntötte ki az nlcafe Elmondom név nélkül című sorozatában a szívét a problémáiról egy átlagos, kisvárosi körzet védőnője, Krisztina.

- Te is írtál levelet?
- Persze. Muszáj megtenni mindent, amit csak lehet a méltányosabb jövedelemért. Remélem, nem úgy jön le, hogy zúgolódunk. De egyre több a dolgunk, nagyobb a felelősségünk, miközben nincs megfelelő ellentételezés. Azonnal szolgáltass számadatokat, reagálj a vezetőidnek, legyél pontos, gyors, tartsd be maradéktalanul az utasításokat...

Mi az egészségügyi alapellátáshoz tartozunk, önkormányzati dolgozóként tevékenykedünk. Az én pályám 2000-ben indult. Volt egy körzetem, egy iskolám és egy óvodám. Minden jelentést papíron intéztünk, postáztunk, de működött. Nem volt napi elvárás, hogy írassam alá a törzslapot, hogy igazoltassam a kismamákkal, hogy minden szükséges infót elmondtam. Kaptunk ruhapénzt, 13. havi fizetést. Most van nyolcezer cafetéria, de ez önkormányzatonként változik. Ezt a köpenyt is a saját pénzemből vettem. Kötelező a kamarai tagság, ami évi nyolc ezer forint körüli, az önkormányzat átvállalhatná, de nem teszi. E nélkül nem dolgozhatunk. 144 ezer a bruttó alapbérem tizenhét év után, ehhez jön még az, hogy térítik a buszbérlet hetven százalékát.

Egyre több munkánk és egyre több kötelezettségünk van, egyre szigorúbb előírásoknak kell megfelelnünk. Eközben nem tartozunk az egészségügyi bértábla hatálya alá, más felsőfokú képesítésű egészségügyi dolgozókhoz képest jóval kevesebb pénzt kapunk. De már a közalkalmazotti bértáblában is feszültség van, a diplomás minimálbér kevesebb, mint a középfokú végzettségűeké. Most felemelték 161 ezerre, de csak a 27 éve végzettektől emelkedik az összeg. A kórházi védőnő ugyanazzal a diplomával egészségügyi dolgozó, én nem. De szociális dolgozó sem vagyok, akik szintén jobban keresnek... (...)

Ráadásul nemrég meghirdették a levelező képzést. Bárki lehet védőnő, aki hatszor megjelenik hétvégenként, és nyolc félév alatt le is diplomázik. Persze azért csinálják, mert kevés a védőnő, fel akarják tornázni a számokat, és mert ágálunk a méhnyakrákszűrés ellen.

 -Azt hittem, az egy sikeres program.
 -Ha arra gondolsz, hogy több esetet kiszűrhetünk majd, akár életeket menthetünk, ez így önmagában nyilván nagyon jól hangzik. Mi annyira nem örülünk neki, hogy kötelezővé tesznek számunkra ilyen felelősségteljes, és mondjuk ki, kifejezetten intim, kellemetlen munkát. Amikor lediplomáztam, nem arra készültem fel, hogy kacsával női lábak közt kutakodjak. Másrészt most elképzelhetetlen számomra, hogy másfél éven belül biztosítanak minden körülményt, ami kell ehhez. Nézz körül. Hová rakom a vizsgálóágyat? A hüvelyváladékot ugye nem tárolhatom egy hűtőben az oltóanyagokkal...  Gondok a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink