• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Végezhetnének minden műtétet robotok, csak nem érdemes”

Lapszemle MA 06:06 Forrás: hazipatika.com
„Végezhetnének minden műtétet robotok, csak nem érdemes”

Az első tíz évben egyébként rengetegen támadták a robotokat, mondván hogy nincs igazi hozzáadott értékük.

Számos területen, így az egészségügyben is egyre nagyobb teret hódít a robottechnológia. Évente már nyolcmillió beavatkozást végeznek robotokkal világszerte, Magyarországon 2022 óta alkalmazzák, és van olyan műtét, amihez már szinte nélkülözhetetlen – mondta el a házipatika.com-nak Haidegger Tamás, az Óbudai Egyetem professzora, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központjának főigazgatója, aki húsz éve fejleszt orvosi robotokat.

Okosóra, szenzor, szívritmuszavar távmonitorozó, digitális alapú célzott rákterápia, ingerületet továbbítani képes műkéz – körbe vagyunk véve olyan eszközökkel, amik a megelőzést, a terápiát, a kényelmünket szolgálják. Mégis honnantól számít valami robotnak? 

A robotika egyik legnagyobb alakja annak idején úgy fogalmazott: „nem tudom definiálni a robotot, de ha látok egyet, megismerem.” Ez igaz is volt mondjuk harminc évvel ezelőtt, de manapság már ez sem olyan triviális, hiszen a humanoid robotok területén elképesztő fejlesztéseket hajtanak végre. Léteznek már olyan robotok, amiket a mozgásuk, a mimikájuk miatt valóban nehéz megkülönböztetni a valódi embertől. Általánosságban viszont elmondható, hogy robotnak csak az számít, aminek van fizikai megjelenése, autonóm, programozható, valamilyen feladatot lát el, közben pedig mozgást végez. Ebbe a kategóriába egyébként a betegek életét megkönnyítő segédeszközök, szoftverek nem tartoznak bele. 

Kutatócsoportjával tevékenyen részt vett a Da Vinci robotok hazai bevezetésében. Milyen volt a fogadtatás az orvosok részéről? Volt, aki fölösleges pénzkidobásnak tartotta? 

Sokan gondolták ezt igen, és még most sem mindenki barátkozott meg vele. Amikor húsz évvel ezelőtt elkezdtem ezzel aktívan foglalkozni, a legtöbben mereven elzárkóztak a fejlesztés elől, de nemcsak itthon, hanem az egész régióban. Emlékszem, az egyik urológus professzor azt szegezte nekem: még soha nem látta, és nem is akarja kipróbálni, mert ő biztosan jobb egy robotnál. Akkoriban ő volt a klinika vezetője, szóval a kollégák nyilván kénytelenek voltak elfogadni az álláspontját, így onnan például nem is kaptunk valódi visszajelzést. Az első tíz évben egyébként rengetegen támadták a robotokat, mondván hogy nincs igazi hozzáadott értékük. A hagyományos rutinműtétekhez ugyanis – amiket 100-ból 99-szer komplikáció nélkül elvégzett egy sebész – minek behozni egy több millió dolláros robotot? Egyszerűen nem éri meg. 

Na és a betegek hogy állnak a robotsebészethez? Választhatják, visszautasíthatják, egyáltalán, tud róla a beteg, hogy robotasszisztált műtétet végeztek rajta? 

Sőt, írásban nyilatkoznia kell, hogy vállalja-e. Ez egyébként úgy szokott működni, hogy – mivel egyelőre csak néhány intézményben és bizonyos orvosok alkalmazzák – nem ajánlják fel mindenkinek a lehetőséget. Természetesen a beteg akár vissza is utasíthatja, de azért a tapasztalat az, hogy a többség beleegyezik, sőt sokan még fizetni is hajlandók lennének érte, mint egy friss kutatásunk kimutatta. 

Továbbiak a cikkben