• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Végstádiumban az otthoni szakellátás

Lapszemle 2022.04.25 Forrás: nepszava.hu
Végstádiumban az otthoni szakellátás

Kritikus helyzetbe került az otthoni szakellátás – kivéreztették a rendszert, nem lesz rehabilitáció, se hospice, ha nem változik a finanszírozás.

Végstádiumban van, akár már a következő hónapban megszűnhet az otthoni szakellátás, ha az évek óta változatlan finanszírozás miatt teljesen kifogy a pénzből az országos lefedettségű szolgáltatói hálózat. Az itt dolgozó szakemberek enyhítik a végstádiumos rákos betegek fájdalmát, kezelik a műtétről hazatérők sebeit, ápolják a Covid-19 után lábadozókat - írta a Népszava.

A megszűnés szélére sodródott, utolsó óráit éli az otthoni szakellátás. A helyzet már most is kritikus, több vidéki városban már nincs szakember, egyre nőnek a várólisták, sokan elvesztik a lehetőséget, hogy szakszerű rehabilitációval újra teljes életet élhessenek. Ha nem lesz sürgősen változás, országossá nőhet a probléma. Ha az üzemanyag ára május után emelkedik, és akár 700-800 forint lesz, a vidéken élő betegeket egyáltalán nem tudják majd ellátni. Évi 70 ezer beteg ellátása a tét. Ha megszűnik az üzemanyagár-befagyasztás, az a teljes végét jelenti – közölte a lappal a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke.

Friesz Anna szerint azonban nem csak ez jelenti a veszélyt, egyre komolyabb szakdolgozói hiánnyal küzd ez a terület. Sokan már több mint 25 éve végzik a betegek otthoni szakápolását, rehabilitációját és hospice ellátását és a megélhetési problémák miatt kénytelenek más területen elhelyezkedni. Mindennek oka a finanszírozás.

Az otthoni szakápolás vizitdíj alapú – magyarázta, ám a vizitdíj összege 2017 óta nem változott. Így nem veszi figyelembe a különböző költségek növekedését, az amortizációt, az inflációt. Semmit. Az otthonápolást végző szolgáltató egy vizitért, vagyis egy látogatásért 2960 és 3700 forint közötti összeget kap. Ebből kell kigazdálkodni a dolgozó bérét, a benzin- vagy utazási költséget, az eszközbeszerzést és az infrastruktúrát. Mivel az egészségügyben heti 60 órát lehet dolgozni, a főállású kollégák ennyit dolgozhatnak, a náluk mellékállást vállalók általában 20 órát teljesítenek. A forrást nyújtó biztosító egy speciális számolás alapján a 20 órás szakembernek legfeljebb 88 vizitet, a 60 órában dolgozóknak 264 látogatást engedélyez havonta. Csakhogy hiába az előírás, ha nincs rá fedezet. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink