• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Velkey György: az ápolói béremelés már nem késlekedhet

Lapszemle 2022.12.22 Forrás: InfoRádió
Velkey György: az ápolói béremelés már nem késlekedhet

Nem tartja „ördögtől valónak” azt a tervet, hogy az orvosok ötévenkénti akkreditációhosszabbítását az állami ellátásban való részvételhez kötnék.

A kórházi adósságokat úgy rendezi a kormány, hogy aki többet dolgozott, most sokkal rosszabbul jár, ez igazságtalan és demotiváló – mondta Velkey György az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója elmondta véleményét az egészségügy átalakításáról szóló törvényről, a bérarányok rendezéséről és az ügyeleti ellátás reformjának veszélyeiről is.

Az ápolói béreknél azonnal beavatkozást vár az elnök, mert úgy véli, eltorzult az orvos–ápolói bérarány. A nemzetközi sztenderdek szerint 30-40 százalék között kellene lennie, de most 30 alatt van, és az újabb orvosi emeléssel ez csökkenni fog.

„Ez nem fenntartható, az ápolók roppant fontos szereplői a rendszernek. Méltatlan az a vita, ami erről folyik. Az ápolókat ennél sokkal jobban meg kellene becsülni és fizetni. Kritikusan fontos dolog, hogy emelkedjen a bér” – mondta, de hozzátette, náluk olyan a kultúra, hogy „a beteg üdve a legfőbb törvény”, de az ápolók roppant elkeseredettek, lassan erodálódnak az ápolói teamek, és ez már látszik sok helyen az ellátás leállásában. A szakképzett ápolók hiányoznak leginkább, pedig ők nélkülözhetetlenek a műtéteknél, de mérleget vonnak, és elmennek a magánellátásba vagy más ágazatokba. A fiatalok nem is választják ezt a szakmát, miközben az orvosbérek rendezése után a rezidensek már itthon maradnak, a meghirdetett állásokat idén már teljesen betöltötték.

„Azonnali béremelésre van szükség, nem szabad tétovázni, az ápolók nagyon várják a béremelést. Az orvosok megkapják, így kiemelt fontosságú ez a kérdés. Az ápolói béremelés nem késlekedhet” – mondta Velkey György.

Ugyanakkor nem tartja „ördögtől valónak” azt a tervet, hogy az orvosok ötévenkénti akkreditációhosszabbítását az állami ellátásban való részvételhez kötnék. Szerinte ez a megoldás kevés orvost érint, mert a magánellátásban dolgozók többsége két lábon áll, ráadásul nem egyedülálló ez a szabályozás, Svájcban is van ilyen, Angliában pedig még keményebbek a követelmények.

További részletek az InfoRádió cikkében.