• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Velkey György: nincs belső béke a kórházakban

Lapszemle 2023.09.14 Forrás: economix.hu
Velkey György: nincs belső béke a kórházakban

A járóbeteg-szakellátásban 5 százalékkal kevesebb vérvétel volt idén, ultrahang vizsgálatból pedig 14 százalékkal kevesebbet végeztek el.

Nincs a kórházakban belső béke, mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség Balatonalmádiban megrendezett konferenciáján. Feszültség van az orvosok és a szakdolgozók között az aránytalan bérkülönbségek miatt - tudósított a rendezvényről az economix.hu.

Az egészségügy humánerőforrás problémákkal küzd, a külföldi munkavállalók hazai foglalkoztatását a szakma nem nagyon támogatja. A hazai orvosegyetemeken évente százas nagyságrendben végeznek az angol nyelvű szakokon szakápoló hallgatók, akiknek a 95 százaléka Írországot választja célországként a diploma megszerzése után, érzékeltette a problémákat Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Kiemelte: a magyarországi szakápoló ellátottságért a magyar egészségügy is felelős. Jelenleg több olyan vármegye van, ahol megszűnt a szakképző intézmény, egyes térségekben pedig már nem kötnek munkaszerződést a tanulókkal a szakrendelők vagy a kórházak, a diákok pedig nem tudnak szakmai gyakorlatot teljesíteni. Budapesten ezzel ellentétben már a magánszolgáltatóknál is el tudnak helyezkedni a szakápoló tanulók és munkaszerződést kötnek velük a magánrendelők - mondta.

Az állami egészségügyben, szinte mindenhol vannak aktív maradványok, mondta Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója a konferencián. Arra kérte a szakrendelők vezetőit, hogy tegyenek javaslatot arra, hogy mely ellátásokra csoportosítsanak át számukra forrásokat. Példaként elmondta: a járóbeteg-szakellátásban 5 százalékkal kevesebb vérvétel volt idén, ultrahang vizsgálatból pedig 14 százalékkal kevesebbet végeztek el, mint egy évvel korábban.

Megvizsgálták a járóbeteg-szakellátásban a rendelők óránkénti terheltségét is. Az látszik, hogy Budapesten a szakrendelők terhelése kiegyenlítettebb, mint vidéken. A fővárosban nem jellemző, hogy délután nincs bent már orvos a járóbetegellátó intézményben.

Továbbiak a teljes cikkben