• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Velkey György: nincs plusz fedezet a dologi kiadásokra

Lapszemle 2023.11.02 Forrás: vg.hu
Velkey György: nincs plusz fedezet a dologi kiadásokra

A kórházi kiadások alulfinanszírozottak, az adósság emiatt minden évben újratermelődik, és ezt a kormánynak minden évben rendeznie kell.  

Be kell vállalni, hogy felszámoljuk a trükközést! – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter nemrég egy szakmai rendezvényen, ahol arról is beszélt, hogy november elején, kormányülésen dönthetnek majd a kórházi adósságok rendezéséről. De mit szól mindehhez a Magyar Kórházszövetség? - veti fel a kérdést a Világgazdaság

Miközben vannak nyilvánvaló kihágások a rendszerben, és olyan szereplők is, akik trükköznek, de a nagy többség túlmunkával, becsületesen, a betegek érdekében rengeteg plusz terhet vállalva dolgozik. Ezt a kettőt nem szabad összemosni, és el kell kerülni, hogy a szigorítások azokat sújtsák, akik húzzák az igát. 

Az úgynevezett körbefoglalkoztatás plusz kiadási vonzata megközelítőleg sem olyan jelentős mértékű, mint amennyivel a kiadások túlszaladnak, nem ebből adódik a túlköltés – emelte ki az MKSZ elnöke.

Idén júliusban egységesen kaptak tizennyolc százaléknyi béremelést az egészségügyi dolgozók, jövő márciusra viszont új minőségi kategóriákhoz rendelt, differenciált emelést tervez a kormányzat. A várható több pénznek mindenki örül, a kategóriák kialakulásán azonban igazítana a szakszervezet.

Nyáron csak a megemelkedett energia- és rezsidíjakra kapták meg a konszolidációt az intézmények, akkor az energiacégek felé rendezték az adósságot, de az infúziókat, gyógyszereket, egyszerhasználatos eszközöket beszállító, zömében hazai kkv-k felé nem. 

Most ezek a cégek finanszírozzák a kórházi adósságállomány nagy részét, ami lassan ellehetetleníti a működésüket, jogosan emelték tehát fel a szavukat emiatt – mondta Velkey.

A kórházi kiadások alulfinanszírozottak, az adósság emiatt minden évben újratermelődik, és a kormány minden év végén arra kényszerül, hogy leírja azt. Erre készülnek most is, azonban párhuzamosan átfogóan elemzik a kiadásokat. Az egészségügyért felelős államtitkár kijelentése szerint a költségelemzés eredményeként legalább a keletkező kiadások egy részét el tudják ismertetni majd. Így kiderül majd, hogy azok nem gazdálkodási hiányosságból fakadnak, hanem abból, hogy változnak a költségek.

Kevés a pénz az ellátott feladatokra, a finanszírozás nem követi az árakat, az inflációt – szögezte le a kórházszövetségi elnök.

Bérre és járulékokra, a béremelésre külön soron, garantáltan megkapják az intézmények a szükséges forrást, míg az elmúlt másfél évben elszállt energia- és rezsiköltségek egész évre kiterjedő kompenzációja júliusban megtörtént. Amire nincs plusz fedezet, az egyértelműen a harmadik nagy tétel, az úgynevezett dologi költségek, ide tartozik minden, ami fogyóeszköz, labor reagens, gyógyszer, kötszer, injekciós tű, és egyebek, ami önmagában egy hatalmas tétel, és az erre szánt kiadási előirányzat nem emelkedett.

További részletek a vg.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink