A szukralóz nevű mesterséges édesítőszer képes lehet kárt tenni a sejtjeinkben lévő DNS-ben.
Számos diétás üdítőben és más élelmiszerben megtalálható, most azonban úgy tűnik, hogy veszélyes lehet az egészségünkre – akár DNS-szinten is – a szukralóz, állapította meg egy új tanulmány - írja a hvg.hu.
Lehet, hogy mégsem jobb az édesítőszeres ételekhez-italokhoz nyúlni a cukros változatok helyett: a szukralóz nevű mesterséges édesítőszer ugyanis – mely Splenda néven van forgalomban – egy új tanulmány szerint képes lehet kárt tenni a sejtjeinkben lévő DNS-ben is. Ez pedig azért is problémás, mert a DNS tárolja azt a genetikai kódot, ami a test növekedését és működését szabályozza, tehát a DNS károsodása komoly következményekkel járhat. Pedig a szukralóz a rágók mellett a diétás üdítőkben is megtalálható, tehát gyakori cukoralternatíva.
További részletek a cikkben.