• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Vírusos kommunikáció – Elkezdődött az átvezénylés

Lapszemle 2020.09.19 Forrás: Népszava Online
Vírusos kommunikáció – Elkezdődött az átvezénylés

Átvezénylik a dolgozókat a Korányi Intézetbe – derül ki a Népszava birtokába került iratból. Pedig a kormányfő szerint ott nincs létszámhiány.

„Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kérelmére a népegészségügyi feladatkörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala – egészségügyi válsághelyzeti ellátás biztosítása érdekében – kirendelés szükségességéről döntött” – ez olvasható a lapunk birtokába került, csütörtöki keltezésű kormányhivatali határozatban. A dokumentumból kiderül, hogy a kórház már szeptember 14-én, hétfőn azt írta: „A járványügyi feladatok maradéktalan ellátásához az ágyszámkapacitás adott, a humán erőforrás saját erőből nem biztosított" - írja a Népszava

Mindez alátámasztja a lap korábbi értesülését a létszámhiányról, és különös megvilágításba helyezi Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli nyilatkozatát. A miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta: mivel „a baloldali sajtóban elterjedt az a hír, hogy nincs elég ágy, meg kapacitás a Korányiban, és gondoltam, hogy akkor így hajnalban kimegyek, úgyhogy hatkor már ott voltam.” Közlése szerint azt tapasztalta, hogy „természetesen van elegendő hely, van elegendő lélegeztetőkészülék, és most még van elegendő ember is.” Kérdés, hogy ha van elegendő ember, akkor mi szükség kirendelésre, és a csütörtöki kormányhivatali határozatban miért az áll: a kórház már négy nappal korábban létszámhiányról számolt be.

Ráadásul a lap birtokában van a Nemzeti Népegészségügyi Központ szeptember 14-ei határozata, ami szerint a „A Dél-pesti Centrumkórháznak (egykori Szent László) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek már nincsen szabad lélegeztetőkapacitása.”

Érdekes az is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön még kategorikusan cáfolta, hogy a Korányiban vagy a Szent Lászlóban betelt volna a lélegeztető-kapacitás. Pénteken viszont már az írták, hogy a kórházak felkészültek, van elég ágy, lélegeztetőkészülék és szakember, „ha azonban egy kijelölt intézmény megtelik, akkor az előzetes terveknek megfelelően egy következő intézmény lép be a koronavírusos betegek ellátási körébe.”

Különös momentum az is, hogy – mint az a péntek hajnali kormányfői vizitről készült videóból kiderül – Orbán Viktor a Korányiban megkérdezte az ügyeletes orvost, van-e elég lélegeztetőgép. Erre a doktor úgy felelt: „Hát úgy tudom, hogy azzal nem is volt probléma, inkább azzal van a baj, hogy kell hozzá technikus…” Itt viszont a kormányfő közbevágott és félbeszakította az orvost.

A Korányiban kialakult létszámhiány miatt elrendelt átvezénylési határozatban olvasható az is, hogy a kórház már hétfőn azt jelezte: „A járvány okozta többlet feladatok miatt további osztályok kialakítása COVID-19 fertőzöttek ellátására, orvosi/szakdolgozói egységek szervezése, ügyeleti sorok kiállítása a gyanús és fertőzött esetek ellátására, kérjük (...) humánerőforrás vezénylését intézetünkbe.”

Legolvasottabb cikkeink