• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Visszaállt az ellátás, de rezeghet a léc a Karolina Kórházban

Lapszemle 2023.11.11 Forrás: telex.hu
Visszaállt az ellátás, de rezeghet a léc a Karolina Kórházban

Kevés az ápoló, a szülész, de orvosokra is szükség lenne még, mert bármikor újra bedőlhet az ellátás.

Megint veszélybe kerülhet a hétvégi ügyelet a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban, mert 2024. január elsejétől a közreműködői szerződéssel dolgozó orvosok szerződését megszüntethetik az ellátórendszer szervezői, mondta a kórház alkalmazottja Szijjártó László, az orvosi kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. A Karolina Kórházban márciusban le-, majd októberben visszaállt a hétvégi ellátás a gyermekosztályon és a szülészeten. A megyei elnök fejetlenséget, átgondolatlanságot emlegetett - írja a telex.hu.

Jókora vihart kavart a helyi közéletben a kiüresedő Karolina Kórház ügye Mosonmagyaróváron és térségében, ahol legutóbb másfél hónapja szerveztek demonstrációt a kórházért. Egy ideig úgy tűnt, helyreáll a rend, októbertől a szülészet-nőgyógyászat, illetve a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály ismét teljes ellátással, a hét minden napján 24 órában működött. Ezeket idén márciusban hétvégére bezárták, a betegeket ezekre a napokra Győrbe szállították. Az intézmény funkcióinak visszaállítására nyáron 12 ezer aláírást gyűjtött össze a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke, aki a Karolinában praktizál, most a közösségi oldalán is jelezte, gyermekorvost keresnek. Azzal kecsegtet, hogy „szinte hierarchiamentes szakmai működés, nyugati típusú betegcentrikus ellátásra törekvés, toleráns és motivált közösség” várja a jelentkezőket.

Szijjártó 2017 óta osztályvezető főorvos. Akkor és azóta is folyamatosan keresnek, időnként találnak is gyermekorvosokat. Olyat is, aki az elöregedő kollégák helyére folyamatosan jönne dolgozni. Másrészt a folyamatos működéshez is keresnek gyermekorvost.

A Karolinában 2023. február végéig folyamatosan működött a gyermekellátás. Ezt úgy tudták megoldani, hogy olyan orvosok is dolgoztak ott, akiknek máshol volt a főállásuk. Márciusban aztán az ilyen szerződéseket az óradíjat sokallva megszüntette a központi irányítás. Szijjártó szerint ez volt a valódi oka a kialakult helyzetnek, amit jelez, hogy a korábbi rend visszaálltával, októbertől újra folyamatosan biztosítani lehetett az ellátást a kórházban.

Szijjártó ennek ellenére nem nyugodott meg. Rezeg a léc, mondta, mert kevés az ápoló, a szülész, de orvosokra is szükség lenne még, mert bármikor újra bedőlhet az ellátás. „Például azért, mert az ellátórendszert szervezők, az államtitkárság bedönti” – mondta.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink