• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Visszafordítható az autizmus, ha időben felismerik

Lapszemle 2023.09.13 Forrás: tudas.hu
Visszafordítható az autizmus, ha időben felismerik

A járásképtelen csecsemők elkezdtek járni, és azok, akik nem voltak képesek beszélni, néhány alapvető nyelvi készséget fejlesztettek ki.

Egy genetikai mutáció felismerésével, ha korán elkezdik a célirányú kezelést, az autizmus visszafordítható. Ez a korábban elképzelhetetlennek tűnt jelentős eredmény egy uniós támogatással zajló kutatás eredménye, ahogy a Horizon, az EU kutatási és innovációs magazinja beszámolt róla - írja a tudas.hu.

Az autizmus egy igen összetett idegrendszeri állapot, melyet szakmai nyelven spektrumzavar kifejezéssel illetnek, ugyanis a legkülönbözőbb állapotok széles spektrumát felölelő ideg-fejlődési rendellenességek tartoznak ide.Becslések szerint minden századik gyermeknél kifejlődhet, de zömmel fiúkat érint. 

A hibás gén és az aminosavak

Jól ismert, hogy az autisták társadalmi kommunikációs képességei gyengébbek, néha abnormális magatartásúak, a külső környezet iránti csökkentebb érdeklődést mutatnak. Van, aki csak kissé furcsán viselkedik, ritmusos mozgásokat végez, de a legsúlyosabb esetekben egész nap csak üldögélnek, vagy akár képtelenek a kommunikációra.

...

Mivel az autizmus már jóval a születés előtt befolyásolja a fejlődő agyat, sokan azt feltételezik, hogy ez egy visszafordíthatatlan – életre szóló állapot, amelyet a legjobb esetben is csak pszichológiai támogatással, beszéd- és fizikoterápiával párosítva lehet kezelni. Sokan egyébként is inkább lemondanak a kezelésről, mert nem hisznek abban, hogy az autizmust gyógyítani kell és a személyiség szerves részének tekintik. Különösen, ha a tünetek nem súlyosak, az illetők minimális támogatással együtt tudnak élni az állapotukkal.

A legújabb kutatások azonban felélesztették azokat a törekvéseket, melyek az autizmus egyes formáinak teljes, vagy részleges kezelését célozzák.

...

García-Cazorla, a barcelonai Sant Joan de Déu kórház orvosa elhatározta, megvizsgálja, hogy a BCKDK-hiányban szenvedő gyermekek tünetei javulnak-e, ha a hiányzó aminosavakat (a leucint, a valint és az izoleucint) táplálékkiegészítőként, magas fehérjetartalmú étrenddel együtt adagolják nekik.

A kísérletsorozatban huszonegy, a világ különböző részeiről toborzott 8 és 16 hónap közötti csecsemő vett részt és az eredmények roppant ígéretesen alakultak. Minden kis beteg állapota javult, különösen a fejük növekedett, de a motoros funkciók is javultak. A járásképtelen csecsemők elkezdtek járni, és azok, akik nem voltak képesek beszélni, néhány alapvető nyelvi készséget fejlesztettek ki.

Az is kiderült, hogy minél előbb kezdték el a kezelést, annál jobb eredmények születtek. Három gyermeknél, akiknél kétéves koruk előtt kezdték el az aminosav adagolást, sokkal jobb fejlődést értek el és az a gyermek teljesített a legjobban, aki nyolc hónapos korában kezdte el a kezelést. Az ő agyának fejlődése hároméves korára az autizmus bármilyen jelei nélkül normálissá vált.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink