• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Zacher: felelőtlen azt ígérni, minden beteget megmentenek

Lapszemle 2021.04.12 Forrás: telex.hu
Zacher: felelőtlen azt ígérni, minden beteget megmentenek

A lélegeztető gépre tett betegeknek azt nem ígéri, hogy meggyógyítja őket, de azt igen, hogy mindent megtesz majd értük.

Ő maga sem ígéri a betegeknek, mielőtt lélegeztetőgépre teszi őket, hogy biztosan meg fognak gyógyulni, mert ez felelőtlenség lenne, így hát felelőtlen ígéret volt az Orbán Viktor részéről is, hogy mindenki nyugodjon meg, meggyógyítják, aki megbetegszik. „Az számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba” – idézi a telex.hu a Szabad Európa Szelfi c. podcastjában megszólaló Zacher Gábor orvos-toxikológust.

Az interjú szombaton publikált első részében Zacher beszélt arról is, hogy már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőre. Elmondta azt is, hogy mielőtt sor kerülne erre, ismerteti a betegekkel a CT-k, illetve laborok eredményét. Ilyenkor azonban már sokszor a betegek is érzik, hogy gond van, hiszen a maszk sem elég a stabil légzéshez. Azt nem ígéri, hogy meggyógyítja őket, de azt is, hogy mindent megtesz majd értük.

„Úgy szoktam csinálni, amikor adjuk az altatószert, hogy mondom a betegnek, hogy kezdjen el számolni. Egy, kettő, három, és akkor látjuk azt, hogy a tudatállapota mikor szűkül be az altatószertől, fájdalomcsillapítótól, aztán megkapja az izomlazítót”, majd ezután jön az intubálás. Leginkább az ezt megelőző utolsó mondatok maradnak meg neki, amikor betegek azt kérdezik, hogy ugye nem fognak meghalni vagy hogy ugye meg fogják menteni őket. „Van, akinek ez tényleg az utolsó mondata”, de persze nem mindeninek, hiszen ott van az is, akivel egyszer csak közlik, hogy jó reggel, eltelt két hét.

Arra a kérdésre, hogy van-e Bergamo-dilemma, vagyis kell-e dönteni arról, hogy ki maradjon életben, Zacher azt mondta, van, illetve most már volt egy-két alkalommal. „Nem azt mondom, hogy rendszeresen előfordul, de volt olyan nálunk is egy-egy alkalommal, ahol én dolgozom Hatvanban, de más intézményekből hallottam kollégáimmal beszélve, hogy bizonyos kor fölött, ha nincsen szabad lélegeztetőgép vagy mondjuk több olyan beteg van, aki gépre kerülne – akkor azt mondjuk, ki az, akinek jobb esélye van.” – fogalmazott az orvos, aki itt röviden megemlítette a Magyar Orvosi Kamara által kiadott etikai javaslatot.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink