• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

11 Híresség Lyme-kórral 1. rész

Lyme borreliosis 2022.12.28 Forrás: Weborvos
11 Híresség Lyme-kórral 1. rész

Számos ismert amerikai színész és énekes fertőződött meg Lyme-kórral.

A kullancs által terjesztett betegség jellegzetes jele a körkörös vörös folt, ha nem kezelik, más elhúzódó és legyengítő tünetek is kialakulhatnak. A vérszívók nem válogatnak, sok ismert embert is megfertőztek, a következő részekben ők  beszélnek a gyakran láthatatlan betegséggel kapcsolatos küzdelmeikről és sikereikről.

Ha véletlenül fertőzött kullanccsal találkozol, egy erdei séta a Lyme-kórral való elhúzódó küzdelemmé válhat. A kullancscsípés következtében kialakuló Lyme-kór korai jelei és tünetei közé tartozik a körkörös vörös folt és az influenzaszerű tünetek, amelyek nagyon enyhék lehetnek, és akár észrevétlenek is maradhatnak. A Lyme-kóros betegek legalább egynegyedénél pedig nem alakul ki az árulkodó kiütés a National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID – Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete) szerint.

A legtöbb esetet sikeresen lehet kezelni antibiotikumokkal, de ha a Lyme-kórt nem fedezik fel időben, akkor súlyos és legyengítő tüneteket okozhat, például idegfájdalmat, erős fejfájást, ízületi gyulladást és kognitív problémákat. Ahogy a NIAID megjegyzi, a fáradtság, a fájdalom, valamint az ízületek és izmok fájdalma egyes betegeknél még a terápiát követően is fennállhat, amit kezelés utáni Lyme-kór szindrómának neveznek. A Lyme-kór tünetei és szövődményei – különösen a „krónikus Lyme-kórnak” nevezett betegség esetében, bár a szakértők óvatosak ezzel a kifejezéssel szemben - összetettek és nehezen körülhatárolhatók. De természetesen az embereknek orvoshoz kell fordulniuk, ha rosszul érzik magukat, és a Lyme-kórt ki kell vizsgálni, főleg, ha korábban már volt kullancscsípés.

A Lyme-kór gyakran láthatatlan betegségnek számít. A Lyme-kór tünetei és hatásai nem feltétlenül észrevehetőek mások számára és a pontos diagnózis felállítása időbe telhet. Mégis, aligha beszélhetünk ritka betegségről ebben az esetben. Becslések szerint évente 476 000 amerikai betegszik meg Lyme-kórban, köztük számos híres személyiség. Ez a 11 híresség a nyilvánosság elé állt a Lyme-kórral kapcsolatos saját tapasztalataival, fájdalommal,korlátozottsággal - és a gyógyuláshoz vezető úttal – kapcsolatban.

1. Shania Twain

A Not Just a Girl című Netflix-dokumentumfilmjében a countryzene legendája, Shania Twain nyíltan beszélt a Lyme-kórral való ijesztő küzdelméről, amely a 2000-es évek elején, turnézás közben történt, és hatással volt a hangszálaira és az énekesi képességére is.

„Miközben lovagoltam, megcsípett egy kullancs. A kullancs Lyme-kórral volt fertőzött” - mondta Twain. „A tüneteim elég ijesztőek voltak, mert mielőtt diagnosztizálták volna, a színpadon nagyon szédültem, elvesztettem az egyensúlyomat, féltem, hogy leesek a színpadról. Előfordultak nagyon-nagyon milliszekundumos ájulások, de rendszeresen - percenként vagy 30 másodpercenként” - mesélte Twain a Today szerint.

A Loose Women című brit talk show-ban 2020-ban adott interjújában Twain elmondta, hogy hét évbe telt, mire az orvosok rájöttek, hogy a hangjában bekövetkezett változások a hangszálai idegkárosodásának köszönhetőek, amelyet a Lyme-kór okozott.

„A hangunk olyan hatalmas része az önkifejezésünknek, és egy énekesnő számára ez sok szempontból pusztító” – osztotta meg. „Amíg nem jártam a végére annak, hogy miért volt gond a hangommal, nem sokat tudtam tenni ellene, és ez sokáig tartott. Szerencsére kitartottam, és újra lemezeket készítek és koncerteket adok.”

2. Bella Hadid

A kifutómodell és valóságshow-sztár Bella Hadid (édesanyjával, Yolandával és testvérével, Anwarral együtt) szintén megküzdött a Lyme-kórral. A 2016-os Global Lyme Alliance rendezvényen tartott beszédében Hadid megosztotta, hogy a lovaglás iránti szenvedélyét – az elszántságával együtt – negatívan befolyásolta az állapota.

„Ez volt az életem álma, amit minden egyes nap csináltam, amíg egyszerűen abba nem hagytam, mert rájöttem, hogy már nincs meg a képességem a lovagláshoz, így ennek vége lett” – magyarázta. „Tudom, milyen érzés, amikor nem akarsz felkelni az ágyból a csontfájdalomtól és a kimerültségtől, és napokig nem akarsz társaságba járni vagy emberek közé menni, mert a szorongás és az agyi köd egyszerűen nem éri meg. ... Évek múltán az ember elkezd hozzászokni ahhoz, hogy a betegséggel éljen, ahelyett, hogy meggyógyulna és továbblépne az életben.”

3. Amy Schumer

A stand-up komikus és a Trainwreck,  az Élet és Beth színésznője, Amy Schumer nem meglepő módon könnyed módon jelentette be Instagram-fiókján, hogy 2020 szeptemberében Lyme-kórban szenved. „Kapott valaki Lyme-ot idén nyáron? Én igen, és doxiciklint szedek” – írta. „Talán már évek óta megvan. Bármilyen tanács? Lehet rá inni egy pohár bort vagy kettőt?”

Arra bíztatta követőit, hogy kommentben írják meg saját tapasztalataikat a kullancsok által terjesztett betegséggel kapcsolatban, és azt mondta, hogy jól kezeli a saját tüneteit. „Azt akarom mondani, hogy jól érzem magam, és izgatottan várom, hogy megszabaduljak tőle”.

Összefoglalónk folytatódik.

Forrás: Everyday Health

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink