• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

11 híresség Lyme-kórral -2. rész

Lyme borreliosis 2022.12.29 Forrás: Weborvos
11 híresség Lyme-kórral -2. rész

Számos amerikai színész és énekes fertőződött meg Lyme-kórral. Cikksorozatunkban bemutatjuk néhányukat.

A kullancs által terjesztett betegség jellegzetes jele a körkörös vörös folt, de ha nem kezelik, más elhúzódó és legyengítő tünetek is kialakulhatnak. A következő ismertebb emberek beszéltek a gyakran láthatatlan betegséggel kapcsolatos küzdelmeikről és sikereikről.

4. Alec Baldwin

A 30 Rock és az SNL sztárját több, mint 20 évvel ezelőtt megcsípte egy kullancs, majd utána öt nyáron át izzadással és magas lázzal ágyhoz volt kötve. A People-nek a Lyme-kórral kapcsolatos tapasztalatairól beszélve Baldwin azt mondta: „Tényleg azt gondoltam, hogy ennyi volt, nem fogok élni. Egyedül voltam, akkoriban nem voltam házas, elváltam az első feleségemtől. Az ágyamban feküdtem és azt mondogattam: Lyme-kórban fogok meghalni, és remélem, valaki megtalál, és nem leszek itt túl sokáig.”

Miután többnyire kerülte a témát nyilvánosan, 2017-ben beleegyezett, hogy beszéljen egy adománygyűjtő vacsorán a Bay Area Lyme Alapítvány számára. Azóta beszélt arról, hogy családja éberen kerüli a kullancsok által terjesztett betegséget. „Szeretném, ha a gyerekeim úgy nőnének fel, hogy lovagolnak, bicikliznek és minden nap jól érzik magukat, és nem kell minden nap nagyítóval átnézzük őket, hogy nincs-e kullancs a testükön vagy a kutyáikon, de ez sajnos az életmód része” – mondta.

5. Justin Bieber

Az énekes, egykori tinisztár és Hailey (modell) férje az Instagramon (egy azóta eltávolított poszttal) állt elő a 2020-ban diagnosztizált Lyme-kórjával, miután a rajongók elkezdték piszkálni a külseje miatt. „Miközben sokan azt mondogatták, hogy Justin Bieber rosszul néz ki, nem vették észre, hogy nemrég diagnosztizáltak nálam Lyme-kórt” – írta. „Ez egy kemény pár év volt, de a megfelelő kezelés segít ... és vissza fogok térni és jobb leszek, mint valaha”.

A következő évben leszólta a médiát – számolt be róla az Insider –, amiért továbbra is előnytelen fotókat közöltek róla abból az időből, amikor rosszul érezte magát, annak ellenére, hogy az állapota javult. „Számtalan fotózás és lehetőség volt a médiának, hogy más fotókat vegyen fel, de még mindig ezzel a fotóval futnak, hogy betegnek tüntessenek fel. ... Ez volt az az időszak, amikor az egészségemmel problémák voltak. Lyme-kórral küzdöttem.”

6. Avril Lavigne

A kanadai énekesnő és dalszerző a People-nek egy 2015-ös címlapsztori kapcsán elmondta, hogy egy éve küzd a Lyme-kórral. "Fogalmam sem volt róla, hogy egy bogárcsípés ilyesmire képes" - mondta Lavigne, aki betegségét egy kullancscsípésre vezeti vissza, amit valamikor 2014-ben kaphatott. "Öt hónapig ágyhoz voltam kötve".

A Billboardnak három évvel később adott interjújában a punkhercegnő elárulta, hogy a legyengítő fájdalmak és a fáradtság végül még ennél is tovább ágyban tartotta: „Két évig voltam ágyban.” Ez idő alatt orvosokhoz járt, akik antibiotikumokat írtak fel neki, hogy segítsenek neki kilábalni a betegségből, amely nem követ egyetlen szabványos kezelési protokollt sem. És az ő esetében is, mint oly sok más esetében, küzdött azért, hogy egyáltalán megkapja a Lyme-kór diagnózisát.

A 2018-as Head Above Water című albumát a Lyme-kórral való küzdelme ihlette. Avril Lavigne Alapítványa pedig most Lyme-kórral foglalkozó szervezetekkel dolgozik együtt, hogy segítsen pénzt gyűjteni és láthatóságot szerezni az ügynek. „Amikor az ember keresztülmegy egy ilyen dolgon, rájön, hogy mennyire fontosak az egyszerű dolgok - olyan dolgok, amiket már nem tudtam megtenni, mint például az, hogy reggel fel tudok kelni, kimegyek a konyhába és megiszom egy csésze kávét” - mondta a People-nek 2019-ben. „Megtanított a türelemre; megtanított arra, hogy jobban jelen legyek. Ez egy gyönyörű lecke volt.”

Összefoglalónk folytatódik.

Forrás: Everyday Health

A cikksorozat előző része itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink