• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

''A bizonyítékok hiánya nem a hiány bizonyítéka''

Lyme borreliosis 2023.05.30 Forrás: Lymedisease.org
''A bizonyítékok hiánya nem a hiány bizonyítéka''

Szakmai fókuszú előadásban mutatta be a Johns Hopkins Lyme-kór Kutatóközpont igazgatója eredményeit.

Dr. John Aucott, a Johns Hopkins Lyme-kór Kutatóközpont igazgatója nemrégiben áttekintést adott a Lyme-kór és más kullancsok által terjesztett betegségek kutatásáról. Shireen Rusby, a marylandi Lyme Care Resource Center egyik alapítója mutatta be a beszélőt. Az alábbiakban Shireen Rusby előadását mutatjuk be részletesen.

Május a Lyme-kórra való figyelemfelhívás hónapja. Mint minden „figyelemfelkeltő” erőfeszítésnek, ennek is az a célja, hogy növelje a figyelmet a téma iránt. A Lyme-kór esetében a tudatosság fogalma a legfontosabb. A Lyme-kór olyan betegség, amely gyakran rejtve marad, tünetei pedig felismerhetetlenek, a beteg számára azonban különösen megterhelő lehet. A Lyme-kórral élők, valamint a sok más hosszú távú, rejtett egészségügyi állapottal élők nagyon hasonló jeleket tapasztalnak.

Az egyensúlyt egyre nehezebb elérni és fenntartani. A Lyme-kór, a COVID, a krónikus fáradtság szindróma, a dysautonomia és poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma, a POTS kibillentett bennünket. Miközben tehát testünk, elménk és lelkünk folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy fizikailag, mentálisan és érzelmileg egyensúlyba kerüljön, milyen hatással vannak ezek a stresszorok egy olyan rendszerre, amely már amúgy is túlterhelésnek van kitéve?

Van egy stresszor, aminek a „tudatosságát” növelhetjük. A Lyme-közösség tagjai és más rejtett betegségekben szenvedők számára a diszfunkcionális homeosztázis kihívásait a megalázottság érzelmi terhei még tovább fokozzák.

Ami zavarja a gyógyulást

Amikor kételkedni kezdünk saját valóságunkban, erőfeszítéseket teszünk a rendellenes állapotunk normalizálására, ami viszont még nagyobb adaptációhoz és reakcióhoz vezet, és tovább akadályozza a gyógyulást.

A Lyme-kór legyőzése című könyvében Dr. Brian Fallon kijelenti: „Az a tapasztalat, hogy újra és újra hiteltelenné és félreértelmezetté válunk, eredendően traumatizáló. Néhány beteg a hitetlenségnek ezt a légkörét, és az ebből fakadó társadalmi elszigeteltséget és önbizalomhiányt, a betegségük megtapasztalásának legstresszesebb jellemzőjeként azonosította”.

Az Avatar című film egy futurisztikus történet, amelyben az emberek egy másik bolygóra szállnak le, és megpróbálják meghódítani az ott élő őslakosokat. Amikor üdvözlik egymást, ezek az őslakosok, akikhez képest állítólag felsőbbrendűek vagyunk, egymás szemébe néznek, és azt mondják: „Látlak”. Ez az egyszerű mondat az orvostudomány világában folyó küzdelmünk nagy részét foglalja magában. Az orvos-beteg kapcsolat egy alapvetően szükséges összetevőjéről beszél, amely időnként hiányzik a láthatatlan betegséggel való küzdelem során.

Sok egészségügyi szakember nem tudja, hová forduljon, amikor a vérvizsgálat normálisnak tűnik, és az ellenőrizhető analitikai eszközök nem nyújtanak objektív bizonyítékot. Az egyszerű igazság azonban az, hogy a bizonyítékok hiánya nem a hiány bizonyítéka. Ez az idézet, amelyet gyakran Carl Sagan asztrofizikusnak tulajdonítanak, erős vezérelvként szolgálhat, amikor olyan betegségekről van szó, mint a Lyme-kór.

A kutatás művészete

Az átfogó és szépen becsomagolt tudományos bizonyítékok hiánya nem kell, hogy kizárja a helyzet tudatosítását és elismerését. Inkább ez egy lehetőség számunkra, hogy gyakoroljuk a kutatás művészetét, mint a gyógyulás útjának szükséges első lépését.

És természetesen nincs egyetlen megoldás a gyógyulásra az olyan összetett betegségekben, mint a Lyme-kór, és ez növeli a kihívásokat, mind a beteg, mind az orvos számára. Az orvostudomány széttöredezett nyugati paradigmája, amely hajlamos az egészséget fekete vagy fehér, jelenlévő vagy hiányzó, pozitív vagy negatív kategóriákba sorolni, gyakran nem ismeri fel az emberi szenvedés holisztikus természetét.

A gyógyulás útja azonban először a kiegyensúlyozatlan test, elme és lélek felismerésével és tiszteletével van kikövezve. Az egyensúly visszaszerzéséhez és megőrzéséhez vezető utunk minden nap újra kezdődik. Ezen az úton haladva ne feledjük, hogy a fény felé forduljunk, különösen akkor, amikor sötétnek tűnik, és használjuk az együttérzés és a megértés eszközeit egymás segítésére.

A rejtett, de egyre növekvő egészségügyi járvány tudatosítása növelni fogja a gyógyulás lehetőségeit, és megfordítja a szembetűnő láthatatlanság és a fülsiketítő hallgatás történelmét.

Ma esti vendégelőadónk egy olyan személy, aki küldetésének tekinti a Lyme-kór tudatosítását. Megbízható gyakorlatokkal és a csillagászati tudomány segítségével számtalan Lyme-kóros harcos számára egyengette a gyógyulás útját.

John Aucott és csodálatos csapata a Lyme-kór Kutatóközpontban sokakkal, elsősorban a betegekkel, akiket szolgálnak, együttműködtek, hogy előállítsák a tudományos bizonyítékokat, amelyek sokunk küzdelmeinek hitelesítéséhez szükségesek - küzdelmek, amelyeket hónapok, évek vagy akár évtizedek óta tapasztalunk, miközben keressük azt a ritka szakembert, mint ő, aki ránk néz és azt mondja: „Látlak”.

A végtelen támogatásukért, azért, hogy igazolják, amit elviselünk, és a folyamatos erőfeszítéseikért, hogy megtalálják a bizonyítékokat, amelyek egykor talán hiányoztak – végtelen hálánkat fejezzük ki.

Dr. Aucott előadása:

Forrás: Lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink