• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A kullancsok mikroRNS-ét vizsgálják

Lyme borreliosis 2022.08.30 Forrás: Weborvos
A kullancsok mikroRNS-ét vizsgálják

A kutatók közelebb jutottak a kullancsok és a Lyme-kór működésének megértéséhez.

Az amerikai Center for Disease Control and Prevention által közölt legutóbbi becslések szerint a Lyme-kóros esetek rohamosan nőttek az Egyesült Államokban, évente több mint 476 ezerre, és az egészségügyi ellátással kapcsolatos költségek meghaladják az évi 1 milliárd dollárt. Az Egyesült Államokban előforduló Lyme-kóros esetek többségéért a Borrelia burgdorferi sensu stricto nevű spirocheta baktérium a felelős, amelyet egy fekete lábú kullancs, az Ixodes scapularis csípése okoz.

A The University of Southern Mississippi (USM) kutatói a közelmúltban az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban publikáltak egy új kutatási területet: a mikroRNS-ek (miRNS-ek) funkcionális szerepének magyarázatát a kullancsbiológiában és a kullancs-kórokozó-gazdaszervezetben.

A miRNS egy kis, nem kódoló RNS-molekula, amely 19-25 nukleotid hosszúságú, és szabályozza a poszttranszkripciós génexpressziót, várhatóan szerepet játszik a kullancsimmunitásban, és segíthet a tudósoknak a betegség kialakulásának folyamatának megértésében.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Deepak Kumar, az USM Molekuláris és Sejtbiológiai Tudományok Központjának posztdoktori kutatója és munkatársai új meglátásokat tettek közzé a „MikroRNS-ek azonosítása a Lyme-kór vektorának Ixodes scapularis-ban” című tanulmányukban.

A kutatócsoport megjegyzi, hogy a miRNS-ek óriási potenciállal rendelkeznek a sejtfolyamatok szabályozásában, beleértve a kullancson belüli immunpályákat a bakteriális, parazita és vírusfertőzések leküzdésére; azonban korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre a feketelábú kullancsban eltérően expresszálódó miRNS-ekről a spirocheta baktériumokkal való fertőzés után.

A tanulmányban megállapították, hogy a miRNS-ek eltérően expresszálódnak a Borrelia burgdorferi által fertőzött kullancsokban. Kifejtik, hogy a kullancs-miRNS-ek új osztályának a Borrelia átvitelével összefüggésben történő manipulálásának lehetősége valószínűleg elősegíti a kullancsok által terjesztett kórokozók elleni védekezési stratégiák kidolgozását, amelyek előkészíthetik a fertőzés megelőzését vagy kezelését.

A kutatók szekvenálták, összeállították és megjegyzésekkel látták el a kullancs-miRNS-eket, egy kulcsfontosságú informatív adatkészletet hoztak létre, amely lehetővé teszi a Borrelia burgdorferi Ixodes scapularis-ban való túléléshez szükséges molekuláris adaptációiba való betekintést. A csapat több mint 254 új miRNS-t adott hozzá a meglévő adatbázishoz.

„A kullancsok által terjesztett betegségek az éghajlati változások miatt nőnek, és az előrejelzések szerint növekedni fognak” - mondta Dr. Karim társszerző. „A kullancsok által terjesztett betegségek számának növekedése megelőző intézkedések hiányában jelentős veszélyt jelent a közegészségügyre. A kullancs-miRNS-ek területe elsősorban elhanyagolt és feltáratlan. Ez a munka a jéghegy csúcsa, mivel új utat nyit a kullancsokban rejlő miRNS-ek teljes potenciáljának kiaknázására.”

Forrás: University of South Mississipi

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink