• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kullancsszezon meghosszabbodhat

Lyme borreliosis 2024.02.07 Forrás: Weborvos
A kullancsszezon meghosszabbodhat

Nincs hó, és a hőmérséklet továbbra is valamivel fagypont felett mozog, így a kullancsok meghosszabbíthatják őszi táplálkozási idejüket.

Most már egy bizonyos ízeltlábú is felkerülhet az ”Amit a természet idén télen másképp csinál” listára.  A kullancsok ilyenkor általában nyugalmi állapotba kerülnek, de a szokatlan meleg miatt a szakértők szerint lehetséges, hogy a betegséget terjesztő kártevő aktív lesz a természetben, hogy élelmet keressen.

Még arról is érkeztek jelentések, hogy az USA északkeleti részén egyre több kullancscsípés fordul elő, ami a szakértők szerint Minnesotában is előfordulhat. Sáros mancsok és nedves bundák jelentik a Minnehaha Dog Parkban a kutyatulajdonosok számára a sétát követő nyilvánvaló kellemetlenségeket.

„Csak ellenőrizzük a fülek és a mancsok mögött és az összes többi területen” – mondta Barb. A kullancsellenőrzésről beszél, amit komolyan vesz, miután egyikük nemrég Lyme-kórt kapott. A Mókus nevű kutyájának furcsa tünetei voltak: „Súlyos letargia, semmi sem érdekelte, nem evett” - mondta Barb. „Igazából most költöztünk ide a wyomingi Jacksonból, és ott nem voltak kullancsok” – mondta Carter Coglan. – „De hallottam valakitől, hogy a kullancsok most már egész évben problémát jelenthetnek.”

Talán nem minden évben, de olykor télen is olyan az időjárás mint ősszel és a kora tavasszal. „Minden bizonnyal lehetséges, hogy az emberek még itt is találkoznak kullancsokkal karácsonykor, amikor ez általában nem jelent gondot” – mondta Elizabeth Schiffman, a minnesotai egészségügyi minisztérium járványügyi szakértője.

A kullancsok októberben, a vadászidény idején aktivizálódnak. A hóesés és a fagypont alatti hőmérséklet miatt hálaadás környékén gyakran nyugalmi állapotba kerülnek. „Általában az időjárásunk megvéd minket a téli kullancsszezontól” – mondta Schiffman. Ehelyett nincs hó, és a hőmérséklet továbbra is valamivel fagypont felett közelében mozog, így a kullancsok kényelmesen meghosszabbíthatják őszi táplálkozási idejüket.

A jó hír az, hogy a rovarok elleni védekezés ebben az évszakban egy kicsit könnyebb. „Ez az egyik nehezebb üzenetünk nyáron: viselj hosszú ujjat és hosszú nadrágot. Ki akarja ezt csinálni, amikor meleg van odakint? De most már mindenki bebugyolálva van” – mondta Schiffman.

Szóval, megérné a hótakaró, ha ez azt jelentené, hogy a kullancsok távol maradnak? „Nem” - mondta Barb nyersen, némi nevetés kíséretében. „Egy kicsit sáros, de az, hogy még nem kell hótalpat húzni, nagyon jó dolog” – tette hozzá Coglan.

A kullancsriasztó szer, mint például a permetrin, a védelem másik formája, amit érdemes megfontolni, ha ezen a meleg szakaszon erdős és füves területeken tartózkodik majd.

Forrás: CBS News

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink