• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Lyme-kór egyre gyakoribb, de nem mindig könnyű észrevenni

Lyme borreliosis MA 06:15 Forrás: bbc.com
A Lyme-kór egyre gyakoribb, de nem mindig könnyű észrevenni

A Lyme- kór már több mint minden tizedik embert megfertőzhetett világszerte, de a diagnosztizálásával, kezelésével még mindig vannak problémák.

Az éghajlatváltozás hozzájárul a Lyme-kór globális terjedéséhez. Sok orvos azonban küzd a tünetek felismerésével. Sue Nelson tudományos író a betegséggel való saját találkozását követően tekinti át a kutatásokat.

„A kullancsok vérszívó paraziták és a szúnyogok után második helyen állnak az emberre átterjedő betegségek tekintetében. De, amikor megtörténik a csípés, a fertőződés és a súlyos betegség lehetséges kockázatával együtt, lehet, hogy nem is érezzük azt.

Ezek a nyolc lábú, almamagnál nem nagyobb testű pókszabásúak képesek egy gyulladáscsökkentő anyagot kiválasztani, hogy észrevétlenül táplálkozhassanak. Ez lehetővé teszi, hogy egy sor betegséget okozó kórokozó, amelyek esetleg már korábban megfertőzték a kullancsot, szabadon bejussanak a véráramba.

A legismertebb ezek közül a Borrelia burgdorferi baktérium, amely a borreliózist vagy másnéven a Lyme-kórt okozza. Nevét az Egyesült Államokban, Connecticutban található Lyme városáról kapta, ahol 1975-ben azonosították először, miután gyermekek és felnőttek egyaránt az ízületi gyulladáshoz hasonló tünetekről kezdtek beszámolni.

A Lyme azonban sokkal több tünettel járó betegség, és ezek még változatosabbá válhatnak, ha nem történik gyors kezelés. "Ez egy olyan baktériumtípus, amely a test minden szövetébe behatol" - mondja Jack Lambert, fertőzéses betegségekkel foglalkozó konzultáns, a University College Dublin orvosprofesszora és a Lyme Resource Centre alapítója.

"Eljut az agyba, eljut az ízületekbe. Eljut az izmokba, a központi és perifériás idegrendszerbe, a húgyhólyagba és a bélrendszerbe" - mondja Lambert.

A Lyme-kór arcbénulást, szívproblémákat, súlyos fáradtságot és fájdalmas szúró érzést is okozhat a kezekben és lábakban. A tünetek széles skálája miatt nem minden beteget vesznek komolyan.

"A Lyme-kór felismerésének korai időszakában nagy vita folyt" - mondja Brian Fallon, a New York-i Columbia Egyetem Lyme és kullancs által terjesztett betegségek kutatóközpontjának igazgatója. "Vajon a betegek csak kitalálják? Hipochonderek, akik azt hiszik, hogy betegek, pedig nem azok? Ez az 1990-es évek elején sok küzdelmet eredményezett azzal kapcsolatban, hogy hogyan kezeljük ezeket a betegeket."

Ez a harc folytatódik. A walesi rapper Ren esetében például kezdetben bipoláris betegséget és krónikus fáradtság szindrómát diagnosztizáltak. Több évig ágyhoz kötötten feküdt, még a zenei karrierjét is fel kellett függesztenie, mielőtt 2015-ben helyesen diagnosztizálták a Lyme-kórt; a fertőzés következtében kialakult autoimmun betegség miatt még mindig kezelésben részesül.

A Lyme ritkán halálos kimenetelű, és a legtöbb ember ma már felgyógyul, ha gyorsan antibiotikummal kezelik. A probléma a diagnózisban rejlik, mivel sok orvos túl nagy hangsúlyt fektet a kezdeti, növekvő bőrpír (erythema migrans) jelenlétére, amelynek vörös, koncentrikus gyűrűi egy kokárdára emlékeztetnek.

"A bőrpír nem mindig kokárdaszerű" - mondja Lambert. "Lehet elliptikus is. Lehet egybefüggő foltos kiütés is. Lehet hólyagos kiütés is. Lehet zúzódás szerű is. Sötét bőrön egyáltalán nem is néz ki kokárdának. Még ha klasszikus Lyme-folt is van, a háziorvos gyakran diagnosztizálja sömörnek. De a sömör csak kiütés. Nem jár ízületi fájdalommal vagy memóriaproblémákkal."

Ezen a ponton bevallom, hogy a saját bőrömön is megtapasztaltam ezt (szó szerint), miután 2023 júniusában, valószínűleg egy mezei séta közben, megcsípett egy kullancs. A kullancsok olyan emlősökön találhatók, mint a szarvasmarhák, őzek, egerek és háziállatok, de két táplálkozás között az alacsonyan lévő fűszálak és növényzet végén is letelepednek, és gyanútlan áldozatokra várnak.

A következő három hónap során három különböző egészségügyi szakember utasította el a terjedő foltomat, mert nem volt kullancs. Gombaellenes, majd antibakteriális és antihisztaminos krémeket írtak fel nekem. A folt egyszerűen csak egyre nagyobb lett.

Végül 2023 szeptemberében az Egyesült Államokban diagnosztizálták nálam a Lyme-kórt, amikor a fiamat meglátogattam Pennsylvaniában. Ekkorra a folt 2-3 cm-ről egy vörös, rögbi labda alakú pacává szélesedett, amely az egész hasamat beborította. Hasonló kiütés borította a bal térdemet is.

Szerencsére (számomra, ha a helyiek számára nem is) Pennsylvania a betegség egyik melegágya. Csak az Egyesült Államokban évente körülbelül 476 000 embernél diagnosztizálnak Lyme-kórt, többnyire a fekete lábú "szarvas" kullancs által. Sok túrázó kifejezetten azért hord magával csipeszt, hogy kihúzza a bőrén fejjel előre beágyazódott kullancsokat.

A diagnózis felállítása után az orvos egy hónapos antibiotikum-kúrát írt elő, doxiciklin formájában. A kiütések a hasamon és a térdemen elhalványultak és eltűntek. Az általános rossz közérzet, hogy "valami nincs rendben", valamint a fejfájás, a fáradtság, az éjszakai izzadás és az alvási nehézségek is enyhültek. Mivel tudtam, hogy a Lyme-kór komoly, hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat, ez hatalmas megkönnyebbülés volt.

A közelmúltban Justin Bieber, Shania Twain és Avril Lavigne énekesek, Ben Stiller színész, Bella Hadid modell, Amy Schumer komikus és a 22 éves belga kerékpáros, Arnaud De Lie hozta nyilvánosságra, hogy Lyme- kórban szenved.

A British Medical Journal Global Health című folyóiratban 2022-ben megjelent összefoglaló szerint a Lyme- kór valószínűleg már több mint minden tizedik embert megfertőzött világszerte, a legfertőzöttebb régiók Kelet-Ázsia, Közép-Európa és Nyugat-Európa. Annak ellenére, hogy figyelmeztetnek az élősködő rovarok - köztük a kullancsok - éghajlatváltozás miatti elszaporodásának veszélyeire, a Lyme-kór diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatban. Ezek a hiányosságok különösen akkor tűnnek fel, ha a tünetek a kezelés után is fennállnak.

"A betegek egy csoportjánál jelentős károsodást okozó betegség alakulhat ki" - mondja Fallon. "Ez az egyik legnagyobb talány és rejtély a Lyme-kór világában, hogy miért gyógyul meg a legtöbb ember, míg másoknál tartós tünetek alakulnak ki."

Sajnos a kezelés befejezése után néhány héttel a tüneteim visszatértek és kibővültek. 2024 januárjában már memóriazavarral és mentálisan bizonyos szavakkal küzdöttem, valamint merev nyakkal és rendkívüli fáradtsággal. A standard diagnózis két Lyme-tesztet használ, az enzimhez kötött immunszorbens tesztet (Elisa) és egy Western blot nevű tesztet. Ezek kimutatják a vérben a Borrelia baktériumra specifikus antitesteket, de nem az élő fertőzést. Az én esetemben reaktivált Epstein-Barr-vírust mutattak ki, amely gyakran kíséri az autoimmun betegségeket, és számos más, kullancsokkal kapcsolatos bakteriális társfertőzést: Babesiózist, Ehrlichiosist és Bartonellózist.

Egy évvel a kezdeti kullancscsípésem után három egy hónapos antibiotikum-kúrát tartottam, és most azok közé tartozom, akiknél hosszabb ideig áll fenn a Lyme-kór. A fáradtság enyhült, de még mindig neuropátiával küzdök, ami a lábamban és a lábszáramban jelentkező kellemetlen, tartós bizsergés formájában jelentkezik. Nem tudok szabadulni attól a félelemtől sem, hogy a megduzzadt bal térdem Lyme okozta ízületi gyulladás, és nem egy tenisztornasérülés tartós következménye.

Ennek ellenére szerencsésnek tartom magam - írta.

Richard Wilson dokumentumfilmest, a BBC korábbi környezetvédelmi tudósítóját 2016-ban csípte meg egy kullancs. Annak ellenére, hogy a kullancsot a karjába ágyazódva találták meg, és napokon belül folt alakult ki nála, tájékoztatták: "Ez nem Lyme-folt, tehát nem Lyme-kór".

Két évvel később, miután tartósan fáradtsággal és bélproblémákkal küszködött, ragaszkodott a Lyme-teszthez. Az negatív lett. "Amit senki sem mondott nekem, hogy a tesztek akár 25%-ban is lehetnek téves negatívak" - meséli.

Lambert ezt ahhoz hasonlította, hogy az emberek Covid-tesztjei negatívak lehetnek, mégis jelentkeznek a betegség tünetei. "A Long Covid esetében a józan eszünket használjuk" - mondta. "Az immunrendszerük legyengült az évekig tartó küzdelem miatt. Amikor a Lyme-kórról van szó, úgy tűnik, hogy az orvosi gyakorlat minden szintjén hiányzik az ismeretek átadása. A gaslighting egy nagy probléma".

A következő néhány évben Wilson tüneteit számos betegségnek tulajdonították. Fokozatosan mindet kizárták. "Azt hiszem, mostanra már hét epeköves beutalót kaptam" - mondta. "Szóval kivették az epehólyagomat és a bankszámlám tartalmát is, de semmi sem változott".

Wilson Lyme-kórja kezeletlen maradt, míg végül egy teszt pozitív lett, majdnem nyolc évvel az eredeti kullancscsípés után. Sokan saját költségükön keresik fel a Lyme-klinikákat. "Ha akkoriban antibiotikumot kaptam volna" - mondja - "azt hiszem, a dolgok egészen másképp alakultak volna".

A Lyme-kór kezelése abban az esetben, amikor a tünetek a kezelés után hat hónappal vagy még tovább tartanak, vitákat vált ki, különösen a gyógynövényes szerek használata. Noha néhányat orvosi érdeklődés övez, csak keveset vizsgáltak meg tudományos folyóiratokban. Én jelenleg egy gyógynövény-koktélt szedek, amely tartalmaz ürömvirágot, reishi gombakivonatot, resveratrolt, bajkáli csucsókát, oregánóolajat és macskakarom kérget. Ezek közül több is ígéretesnek bizonyult in vitro, de a "több bizonyíték szükséges" kategóriába tartoznak. De vajon hány antibiotikum kúra elég?

"A betegek azért fordultak a gyógynövényszakértőkhöz, mert ez volt az egyetlen lehetőség" - mondja Lambert. "Némelyiknek van fertőzéscsökkentő képessége, és valóban működnek, de vajon tesztelték-e őket? Nem, mert nincs ösztönző a vizsgálatok elvégzésére. Vannak, akik nem hagyományos kezelést kapnak, például hipertermiát, hogy elpusztítsák a baktériumokat. Ezzel nem értek egyet. Léteznek megkérdőjelezhető terápiák. A fertőzés kezelésének legjobb módja az antibiotikum."

"A jó hír az, hogy a legtöbb ember idővel jobban lesz" - mondja. "A fertőzés utáni Lyme-artritisz az, ami kihívást jelent, és azok a szerencsétlen emberek, akiknek tartósan súlyos problémáik vannak. A történelem olyan szakaszában vagyunk, amikor az orvostudomány gyorsan fejlődik, a következő 5-10 évben óriási előrelépések várhatóak".

Nem én vagyok az egyetlen, aki ezt reméli.”
 

(Forrás: https://www.bbc.com/future/article/20240802-climate-change-is-increasing-the-risk-of-lyme-disease)

Legolvasottabb cikkeink