• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A Lyme-kór kezelésének buktatói orvosoknál és betegeknél

Lyme borreliosis 2022.12.05 Forrás: Weborvos
A Lyme-kór kezelésének buktatói orvosoknál és betegeknél

A Lyme-kór kezelése összetett, időigényes és nem fedezi az amerikai egészségbiztosítás - a régóta Lyme-kórral küzdő betegeket kezelő orvosokat érintő kihívásokról.

A régóta Lyme-kórral küzdő betegeket kezelő klinikusok szerint a kezelés összetett, időigényes, és nem fér bele a szokásos amerikai biztosítási alapú ellátási modellbe. (Ez az amerikai helyzet, Magyarországon a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő által támogatott módon nem mindig érhető el a megfelelő diagnózis és terápia.) Arról is beszámolnak, hogy jogi kihívásokkal, valamint az orvostársak szakmai megbélyegzésével kell szembenézniük. Az „Access to Care in Lyme Disease: Clinician Barriers to Providing Care” című tanulmányban Lorraine Johnson és Elizabeth Maloney, felvázolja a régóta Lyme-kórral küzdő betegeket kezelő orvosokat érintő kihívásokat.

„A long-COVID-hoz hasonlóan a krónikus Lyme-kór is bonyolult, időigényes ellátást igényel, amelyet a biztosítás nem fedez” – mondta Lorraine Johnson, a LymeDisease.org vezérigazgatója.

„Ez, a jogi felelősség és a szakmai megbélyegzés kockázatával együtt hiányt okozott a betegeket kezelő klinikusokból egy olyan időszakban, amikor az esetek száma növekszik. Ez valódi válsághelyzet lett.”

A LymeDisease.org kutató- és érdekvédelmi szervezet által készített tanulmány 30 állam 155 amerikai klinikusának felmérésén alapult, akik krónikus Lyme-kóros betegeket kezelnek.

Drámai növekedés

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi okozza, Amerikában elsősorban a feketelábú kullancsok terjesztik. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok becslése szerint évente mintegy 500 000 ember kapja el a Lyme-kórt az Egyesült Államokban, és az esetek száma az elmúlt évtizedben drámaian megnőtt. A krónikus Lyme-kór akkor alakul ki, ha a kezelés késik, vagy ha a betegek a kezdeti antibiotikum-kúra után is rosszul vannak.

„A felmérésünkben részt vevő klinikusok egyértelműen felismerik a nem megfelelő orvosi oktatásból eredő veszélyeket - túl sok beteg marad túl sokáig diagnosztizálatlanul, és túl sok klinikust indokolatlanul kritizálnak azért, mert olyan antibiotikumos kezelést nyújtanak, amelyre sok tartós Lyme-kóros betegnek szüksége van" - mondta Dr. Maloney, a Partnership for Tick-Borne Diseases Education elnöke.

E tanulmány eredményei megerősítik a régóta Lyme-kórral küzdő betegek ellátásának akadályairól szóló korábbi tanulmányokat. A betegek hosszú várakozási időkről, a biztosítási fedezet hiányáról, a hosszú utazási távolságokról és a magas önköltségekről számolnak be, ami miatt az ellátás drága és sok beteg számára elérhetetlen.

Forrás: Lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink