• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

A Lyme-kór kimutatásának új módszere is megismerhető a kiállításon

Lyme borreliosis 2022.02.15 Forrás: Weborvos
A Lyme-kór kimutatásának új módszere is megismerhető a kiállításon

A Lyme-kór elleni küzdelem is megjelenik az Álmok Álmodói 20 - Világraszóló magyarok, világformáló találmányok kiállításon a Millenárison.

Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok címmel nyílt nagyszabású tudománytörténeti kiállítás a Millenáris D épületében. Az interaktív tárlaton olyan mérföldkőként számontartott tudományos és technikai vívmányokat mutatnak be, amelyek feltalálói között magyar tudósok, szakemberek is megtalálhatóak. Dr. Bózsik Béla Pál főorvos, a Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatójának életútjáról és a Lyme-kór felismerését forradalmasító labordiagnosztikai eljárásáról is többet megtudhatnak az érdeklődők. Az időszakos kiállítás február 15-től látogatható.

20 évvel az első Álmok Álmodói kiállítás után új megközelítésben, tudományterületek köré szerveződve lehet megismerkedni 600 géniusz úttörő találmányaival a 6000 négyzetméteres kiállítótérben. A hatalmas tárlatanyagot tudományos érdekességek teszik színesebbé, néhány találmányt ki is lehet próbálni, részt lehet venni VR-vetítésen, valamint a látogatók tesztelhetik is újonnan szerzett ismereteiket egy applikációs kvízzel. A február 15-től megtekinthető tárlat célja, hogy bemutassa: a tudomány is lehet élvezetes, szórakoztató rácsodálkozás az újdonságokra, és szeretne inspirációt nyújtani a jövő feltalálóinak.

Olyan izgalmas, korszakalkotó innovációkat és váratlan felfedezéseket mutat be a kiállítás, amelyek felforgatják és jobbá teszik az életünket. Ilyen tudományos áttörés a Dr. Bózsik Béla Pál által megalkotott DualDur Lyme-kór vizsgálati módszer, amely lehetővé teszi a Borrelia baktériumok által okozott fertőzés sötétlátóteres mikroszkóppal történő vizsgálatát. Ezt a technológiát továbbfejlesztve a kullancsok által terjesztett betegségek több kórokozója is kimutathatóvá vált, amelyet fia, Bózsik András Pál és csapata modernizált és automatizált. A kullancsok gyérítésére is kidolgoztak egy új biológiai szert Dr. Bratek Zoltánnal együtt, amely mikroszkopikus gombák segítségével befonja az egész kullancsot, így a végén a vérszívóból egy hólabda szerű képződmény lesz, és annak pusztulását okozza.

Fontos védekeznünk a kullancsok ellen, mivel két fő betegséget terjesztenek: az agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt, amelyek számos súlyosabb idegrendszeri, ízületi és izomgyulladással járó tünetet okozhatnak. A kezdeti jellegzetes, kör alakú bőrpír megjelenésének hiányában nehezen felismerhető a betegség. A nehézkes diagnózis megoldására fejlesztette ki a Lyme Diagnostics Kft. DualDur módszerét, amely a betegség bármely időszakában – akár már a csípést követő egy héten belül is – képes azonosítani a kullancsok által terjesztett Lyme-kór okozóját. A vállalat újításával és Dr. Bózsik Béla Pál főorvos különleges életútjával a Lyme installációnál tudnak jobban megismerkedni az érdeklődők, ahol egy ismeretterjesztő videót is levetítenek.

Legolvasottabb cikkeink