• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

A Lyme-kór mellett súlyos társfertőzésekkel küszködik

Lyme borreliosis 2021.08.12 Forrás: Weborvos
A Lyme-kór mellett súlyos társfertőzésekkel küszködik

Amerikában kellett tesztet készíttetnie, mert az itthoni vizsgálatok nem mutatták ki a Bartonellát, babéziát.

Jelenleg munkaképtelen és egyelőre ellátásban sem részesül, de minden erejével azon van, hogy rendbe jöjjön és újra dolgozni tudjon. Knetl Laura nemcsak Lyme Borreliosis fertőzést szenvedett, de más súlyos fertőzések is megtámadták szervezetét. Ezeket csak hosszabb idő után, és csak külföldön tudták azonosítani. Bátran kijelenthető: többet tud a Borreliáról és a társfertőzésekről, mint a gyógyítók egy része.

Hol, hogyan kaphatta el a fertőzést?

Nyolc éve volt az első csípésem, de nem voltak komoly tüneteim, tavaly újabb kullancs csípett meg, és kijött a Lyme-folt.  Kaposváron egy infektológus kezdett kezelni antibiotikummal, azt jelezve, hogy ezzel a kezeléssel teljesen meggyógyulok. A kúra 12 napos volt, de vége felé nemhogy javultam volna, hanem egyre rosszabbul éreztem magam, égett a fejem, vérnyomás-problémák, hányinger, étvágytalanság stb. jelentkeztek. Szóval a kezelés után egyre több tünetem lett, a harmincnál is több tünetről feljegyzést készítettem.

Mely tünetei voltak a legjellemzőbbek, legsúlyosabbak?

Fejfájás, -égés, pánikrohamok gyötörtek, rendre kiugrott a vérnyomásom, nagyon magas volt a pulzusom, mellkasi nyomást éreztem, fájtak az ízületeim, az izmaim, nyelési nehézségem lett.  Ezért visszamentem az infektológushoz, aki közölte velem: ő meggyógyított, menjek pszichológushoz és reumatológushoz a panaszaimmal. Az orvos ugyanis azt állította felvetésemre, hogy nincs krónikus Lyme-kór, csak akut típus, és csak ehhez ért.

Ezek után hogyan sikerült diagnosztizálni a fertőzöttségét?

Éreztem, hogy nem jó úton halad a gyógyításom, ezért elkezdtem kutakodni az interneten, a Facebookon különböző betegcsoportokba léptem be, és tájékozódtam, miközben az állapotom egyre romlott. Egy szombathelyi, a betegségben szintén érintett orvos mondta ki, hogy krónikus Lyme-beteg vagyok a tüneteim alapján. Háromhetes antibiotikum kúrát írt fel, de semmit nem javultam, sőt: rosszabb állapotba kerültem. Két hónapig csak sötét szobában voltam képes élni, mert annyira zavartak a hangok és a fények. Pépeset tudtam enni, rázott a hideg, hasmenésem volt hónapokig. Egy Western blot vizsgálat mutatta ki, hogy neuroborreliózisban szenvedek, vagyis a kórokozó megtámadta az idegrendszeremet. Szeptemberben elkezdtem magamtól javulni. Nagyon nehezen kerültem be dr. Esztó Klárához, aki 2020. szeptember 12-én megerősítette, hogy krónikus Lyme-beteg vagyok. Immár két papírom is volt erről.

Milyen terápiát kapott ekkor?

Antibiotikumkúrát kaptam, de olyan erős hasmenésem volt, hogy nem tudtam elkezdeni a terápiát, csak novemberben, amikor meglepő módon egyik napról a másikra rendeződött a hasmenésem, vérnyomásom pedig alacsony lett. Az ötvennapos kúrát 38 napig bírtam az égő gyomorfájás miatt. Megkerestem Bózsik doktor urat is, aki szerint Bartonella társfertőzést is összeszedtem, s úgy vélte, ezt kell először kezelni. Mivel erre vonatkozóan negatív tesztjeim voltak, nem kaptam meg a kezelést, senkitől. Végül a háziorvosom segített, felírta a gyógyszereket, Bózsik doktor úr kezelési javaslatára. A hetvennapos kúrából csak tíz volt normális, a többi már katasztrofálissá vált, olyannyira, hogy a sürgősségi ellátásban kötöttem ki szív- és agyi infarktusos tünetekkel. Azt hittem, meghalok. Egyre biztosabb voltam benne, hogy Bartonella fertőzésem is van, és egy betegtársam révén Amerikában csináltattam tesztet egy kiküldött vérmintából.

Milyen eredménnyel járt?

A Bartonella két alfaját is kimutatta a teszt, sőt: kiderült, hogy babéziás is vagyok. Az itthoni tesztek gyengék. A Bartonella rosszabb, mint a Borrelia. Háziorvosom adott újabb kezelést, ismét Bózsik doktor úr korábbi javaslata alapján. Ez egy kombinált kezelési javaslat, amely a Bartonellát is öli. Mivel a gyógyszerek nagyon drágák, megkerestem a teszt eredményével egy infektológust, hogy szakorvoshoz jussak, így támogatást kapjak a gyógyszereimre.  Nem sikerült: azt mondta, hogy csak magyar tesztek eredményét fogadhatja el, a külföldieket nem veheti figyelembe. Pszichés betegnek állított be, szerinte bebeszéltem magamnak a fertőzéseket, és további vizsgálatokra hívott. A háziorvosom szerencsére segít, folyik a terápiám, amit majd meg kell ismételni. Kicsi javulást már érzek. Bózsik doktor úr meghívott egy ingyenes tesztsorozatra, mert egy új labort indítottak, amely szintén kimutatta Borreliát és az általa is gyanított főbűnös Bartonellát.

Mit tanácsol a betegtársainak?

Ne csak Borreliára gyanakodjanak, ha nehezen gyógyulnak, és ha nem hat a kezelés, hanem a társfertőzőkre is teszteltessék magukat.  Sajnos nincs igazán szakember, emiatt meg vannak lőve azok, akiknek társfertőzése is van. Alapvető, hogy pontos, megbízható teszthez jusson mindenki, mert különben nem jutnak megfelelő terápiához. Itt szeretnék köszönetet mondani a páromnak, aki kitart mellettem, Bózsik doktor úrnak, aki a társfertőzéseket is figyelembe veszi és a háziorvosomnak, mindannyian nagyon sokat segítenek. Meg kell említenem betegtársaimat is, mert ők szintén igyekeznek segíteni, és magam is igyekszem őket támogatni.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink