• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szépségkirálynő szervezetét ''lekapcsolta'' a Lyme-kór

Lyme borreliosis 2023.08.24 Forrás: Daily Mail
A szépségkirálynő szervezetét ''lekapcsolta'' a Lyme-kór

Az évekig tartó szenvedés elkerülhető lett volna, ha az orvosok megvizsgálják Lyme-kórra is, amikor a tünetek 2015-ben jelentkeztek.

Egy korábbi szépségkirálynő, akit ágyhoz kötött a Lyme-kór, azt állítja, hogy szenvedése annak köszönhető, hogy a brit NHS orvosai nem vették észre az állapotát. A watfordi Kirstie Haysman azt állította, hogy a kullancsok által terjesztett betegség miatt élete eltorzult, és most a férje kell, hogy a mosdóba vigye, mert a szervezete „lekapcsolt”. Az egygyermekes anya szerint az évekig tartó szenvedés elkerülhető lett volna, ha az orvosok megvizsgálják Lyme-kórra is, amikor a tünetek 2015-ben jelentkeztek nála. Ehelyett csak idén februárban kapott megfelelő magyarázatot az állapotára, miután Mexikóba utazott, hogy diagnosztizálják.

Segített volna a teszt

A 34 éves nőt 2015-ben Miss Hertfordshire-nek koronázták. Most így mesélt: „antibiotikummal akár 28 nap alatt meggyógyulhattam volna, ha észreveszik a betegséget. Most viszont leállt a testem, és a férjemnek kell felemelnie, hogy használhassam a WC-t, vagy fürödhessek. Korábban nagy intenzitású edzéseket végeztem, nagyon fitt voltam, és most ott tartok, hogy amikor felébredek, az egész testem gyenge és mindenhol fáj. Imádkozom, hogy javuljon a helyzet, hogy tudjak járni – az elmúlt hat hétben mindössze kétszer voltam kint a szabadban. Egyébként az életem az ágyban zajlik. Mindez elkerülhető lett volna, ha egy egyszerű Lyme-tesztet elvégeznek.”

Kirstie Haysman nehézségei nem sokkal azután kezdődtek, hogy 2015-ben megnyerte a Miss Hertfordshire címet. Furcsán fáradékony lett, annak ellenére, hogy elég fitt volt.  Miután felkereste a West Hertfordshire Teaching Hospitals NHS Trust Hemel Hempstead-i kórházát, az általános vérvizsgálatok eredményei nem voltak meggyőzőek, ezért az orvosok feltételezték, hogy valamilyen autoimmun betegségben szenved. Felkeresett egy reumatológust, állítása szerint azt mondták neki, hogy kötőszöveti rendellenességben szenved, és nagy dózisú szteroidokat írtak fel neki.

Diagnózis Mexikóban

Karjai eltorzultak, ízületei fájdalmasan megduzzadtak, és képtelen volt bármilyen tárgyat felvenni. Az orvosok szerint a hosszú távú szteroidhasználat a csontjai romlásához vezetett, ráadásul az egyik szakember szerint „70 éves csontjai vannak”. Haysman kétségbeesetten kereste betegsége okát, ezért idén februárban Mexikóba utazott, ahol kifejezetten Lyme-kórra végeztetett vérvizsgálatot, és az eredmények pozitívak lettek.

Haysman a diagnózissal az Egyesült Királyságba visszatérve 12 hónapos antibiotikum-kúrát kezdett. Elmondta: „Szteroidokat szedtem, fájdalomcsillapítókon éltem, és minden elképzelhető gyulladáscsökkentő diétát kipróbáltam. Azt feltételeztem, hogy egy autoimmun betegségem, lupusom van. A Lyme-ot „a nagy utánzónak” nevezik, mert utánozza ezeket az autoimmun kórképeket. Most pedig ágyhoz vagyok kötve, és fel kellett adnom az állásomat. Pedikűrös voltam, de már nem tudom használni a kezemet.”

Forrás: Daily Mail

Legolvasottabb cikkeink