• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„Amit tudtam, megtettem”

Lyme borreliosis 2024.05.02 Forrás: Weborvos
„Amit tudtam, megtettem”

Ma már tünetmentesen éli mindennapjait, és az immunrendszere helyes működésére összpontosít.

Nyaralás közben, éjjel ébredt fel a bal bokájánál jelentkező égető fájdalomra a gyógytornász-manuálterapeutaként dolgozó fiatal nő. Kiderült, hogy kullancs csípte meg.  A csípés után pár nap elteltével bal oldali idegi húzódást érzett, nem tudta eldönteni, miből adódik, a csípés miatti fertőzésből vagy a sok ülésből. Az egyik páciensétől hallott a DualDurról, mint ahogyan korábbi beszélgetésünkben is elmondta. Elvégeztette ezt a tesztet is. Hogy azóta mi történt, arról beszélgettünk.

Miután megvolt a diagnózis, és célirányos kezelést kapott, javult az állapota, ezt mondta korábban. Mi történt azóta?

Az első antibiotikum kezelés nem volt elég, utána voltak még migrénes fejfájásaim, amik előtte sosem jelentkeztek, ezért ehhez kötöttem. Visszamentem még egy DualDur vérvételre, majd dr. Esztó Klárát kerestem fel, aki összes vérvételemet áttekintve még egy kombinált antibiotikum kúrát írt fel. Azt mondta, hogy az előző kezelés minden bizonnyal hatott az egyik fajtára, ez pedig remélhetően egy másikra fog, ugyanis több altípusa van a kórokozónak. Azt is mondta, hogy a kórokozó jellemzően nem irtható ki teljesen a szervezetből. Nagyon sokan hordozzák, miközben nincs is tünetük, vagy van tünetük, csak nem tudják, mi okozza. Az, hogy a vérben épp nem kimutatható, nem jelenti azt, hogy a szövetekben nincs elbújva a kórokozó. Így tünet esetén érdemes kezelni, emellett pedig az immunrendszert kell karban tartani, amire én eddig is és most is figyelemmel vagyok.

Végzett-e még újabb tesztet, vizsgálatot, ha igen, milyen eredménnyel járt?

A kezelőorvosom javasolt egy, társbetegséget kimutató vérvételt, hogy a kiújulásra hajlamos egyéb kórokozókról legyen információnk. Ezt megcsináltattam állami ellátásban, és egy vírus kivételével mindenre volt ellenanyagom, és nem visszatérő jelenlétet állapítottak meg róluk.

Milyen tanácsokat adna másoknak, akik hasonló helyzetben vannak, különösen a Lyme-kór és terhesség kapcsán, hiszen korábbi beszélgetésünkben említette, hogy gyermekvállalást terveznek?

Esztó doktornő azt is mondta, hogy a nem kezelt terhességeknél szokott előfordulni probléma, de ahol már volt antibiotikum kezelés, ott tapasztalata szerint nem jellemző. Ezzel akkor foglalkoztam, amikor babát szerettünk volna, de a babaprojekt egyéb okok miatt most nincs napirenden.

Befolyásolja-e a Lyme borreliosis diagnózisa és a kezelés a mindennapi életét és jövőbeli terveit?

A Lyme diagnózisa nem befolyásolja már a mindennapjaimat, elengedtem. Úgy érzem, amit tudtam, megtettem. Több antibiotikumot nem szerettem volna beszedni a szervezetre gyakorolt hatásai miatt, de mivel tüneteim nincsenek, így a második antibiotikum kúra után nem mentem el újabb tesztre. Inkább figyelek az immunrendszerem helyes működésére, és igyekszem helyre állítani a bélflórám működését, amit sajnos a két kúra szerintem igencsak megborított.

Van-e olyan tanácsa, amit szívesen megosztana másokkal, akik hasonló helyzetbe kerültek?

A javaslatom az, hogy hallgassanak a belső megérzéseikre és amíg meg nem nyugodtak, addig menjenek utána a dolognak. Sajnos nagyon eltérő véleményeket lehet kapni a szakértőktől, és nehéz kiigazodni azon, melyik is a jó út. Ez persze szinte minden egészségügyi problémánál így van. Így szerintem érdemes találni valakit, akiben az ember bízik, és az ő javaslata után menni.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink