• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Antibiotikum kombinációkkal számolták fel a Lyme-kórt egerekben

Lyme borreliosis 2023.12.07 Forrás: Weborvos
Antibiotikum kombinációkkal számolták fel a Lyme-kórt egerekben

A baktérium a standard kezelést követően fennmaradhat, a hét kezelési kombináció beadását követően viszont nem mutatták ki.

Kombinált terápia a Lyme-kór kezelésére

A kutatók hét olyan kombinált terápiát azonosítottak, amelyek egerekben a tartósan fennálló Lyme-kór kezelésében jobbak, mint az egyetlen antibiotikumra alapozott (monoterápiás) kúrák.

A Frontiers in Microbiology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányt a Bay Area Lyme Foundation tudományos tanácsadó testületének tagja, Monica Embers Ph.D. végezte a Tulane Egyetem más kutatóival együtt.

„Eredményeink alátámasztják azon Lyme-kóros betegek tapasztalatait, akiknek tünetei nem szűntek meg a szokásos antibiotikum-kúra után, és ezek az új adatok arra utalnak, hogy a kombinált terápiát klinikai vizsgálatokban kellene letesztelni a tartósan fennálló Lyme-kór kezelésére” – mondta Embers, a mikrobiológia és immunológia docense és a Tulane Nemzeti Prímáskutató Központ Vektorok által terjesztett betegségek kutatásának igazgatója.

Míg ebben a vizsgálatban a monoterápiás antibiotikum kúrák egyike sem szüntette meg a tartós fertőzést, a már FDA által jóváhagyott antimikrobiális kezelések egyes kombinációi képesek voltak felszámolni a baktériumokat.

Négy kettős és három hármas kombináció

Konkrétan négy különböző kettős antibiotikum-kombinációt (doxiciklin és ceftriaxon; dapszon és rifampicin; dapszon és klofazimin; doxiciklin és cefotaxim) és három hármas antibiotikum-antimikrobiális kombinációt (doxiciklin, ceftriaxon és karbomicin; doxiciklin, cefotaxim és loratadin; dapszon, rifampicin és klofazimin) alkalmaztak, így számolva fel a Borrelia burgdorferi fertőzést.

„Mivel a hosszú ideig fennálló Lyme-kórra nincs FDA által jóváhagyott kezelés, ezek az adatok nagyon szükséges reményt adnak annak a körülbelül 2 millió amerikainak, akik olyan tünetekkel élnek, mint a krónikus fájdalom, fáradtság és kognitív zavarok, amelyek ennek a szörnyű betegségnek a következményei” – mondta Linda Giampa, a Bay Area Lyme Foundation ügyvezető igazgatója. „Fontos, hogy ez egy újabb tanulmány, amely bizonyítja, hogy a szokásos antibiotikum-kúrát követően is fennáll a tartós fertőzés.”

Ebben a tanulmányban a Borrelia burgdorferit 28 napos egyszeri antibiotikumos kezelés után vett szövettenyészetekben találták meg, ami alátámasztja a korábbi adatokat, amelyek szerint a baktérium a standard kezelést követően is fennmaradhat. Ezzel szemben a hét kezelési kombináció beadását követően nem mutattak ki életképes Borrelia burgdorferit a tenyésztett szövetekben.

A Bay Area Lyme Foundation által finanszírozott korábbi tanulmányok más vegyületeket, köztük természetes növényi anyagokat is találtak, amelyek ígéretesnek bizonyultak a Borrelia burgdorferi elpusztításában, és laboratóriumi kutatásokban jobbnak bizonyultak az általánosan előírt antibiotikumokkal szemben.

A kutatást a Bay Area Lyme Foundation tudományos kutatási ösztöndíjprogramja támogatta, és további laboratóriumi kutatásokat sürgetnek a kombinált terápiák klinikai vizsgálatainak elősegítése érdekében.

Forrás: Bay Area Lyme Foundation

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink