• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bénulás kullancscsípés után - egy újrakezdés története

Lyme borreliosis 2023.09.24 Forrás: tag24.de
Bénulás kullancscsípés után - egy újrakezdés története

Reumát, ízületi gyulladást, szklerózis multiplexet és még pszichés problémákat is diagnosztizáltak nála - tévesen.

2014 júliusában egy apró csípés fenekestül felforgatta a 45 éves, szászországi Rene Rumberger életét. Egy kullancs megfertőzte őt Lyme-kórral. Mivel orvosai nem léptek elég gyorsan, a betegség elterjedt, és végül tolószékbe – de nem térdre – kényszerítette Rumberger urat. A modern technológia és az erős akarat segítségével Rene visszahozta magát az életbe. Most popénekesként is szeretne elindulni, és dokumentumfilmet forgat a VOX számára.

A diagnózis: késői stádiumú neuroborreliosis inkomplett parapléziával. Nincs esély a gyógyulásra. „Ezzel együtt kell élni. Nincs értelme a sarokban kuporogni” – mondja határozottan Rene, a kétgyermekes apa. Jelenleg jól van – már amennyire ez egy ilyen diagnózis mellett elmondható. „Az időjárástól függ” – mondja a német férfi. Az időjárás változásai mindig fájdalmas epizódokkal járnak, és a túl sok stressz is ront az állapotán. „Lehet, hogy az egyik pillanatban jól vagyok, aztán hirtelen megváltozik. A visszaeséseket nem lehet megjósolni” – meséli.

Hogyan küzdötte vissza magát az életbe Rene?

Röviddel a kullancscsípés után Borrelia-baktériumokat mutattak ki a vérében. Az orvosok azonban nem látták szükségesnek a beavatkozást, és így kezdődött Rene Rumberger odüsszeiája. Reumát, ízületi gyulladást, szklerózis multiplexet és még pszichés problémákat is diagnosztizáltak nála - tévesen. Mire a helyes diagnózist megtalálták, már túl késő volt, a Borrelia baktérium károsította a gerincvelőt. Járni és állni azóta nem tud. Az énekes azonban örül, hogy nem lett rosszabb a helyzet. A betegség ágyhoz köthette volna, és mesterséges lélegeztetést tehetett volna szükségessé. Ehelyett Rene Rumberger állapota négy éve stabil.

2020-ban egy speciális ortézist kapott, amely lábai biomechanikai funkcióit helyettesíti, és amellyel újra tud járni – és mindenekelőtt színpadra állni és énekelni. Mert nagy álma, hogy sikeres popénekes legyen.

„Még iskolás koromban kezdtem el énekelni. Az akkori zenetanárnőm fedezte fel bennem a tehetséget. Ezután az iskolai kórusban énekeltem egészen az iskolaévek végéig. Emellett énekórákat is vettem” – emlékszik vissza. Ám eltartott egy ideig, amíg visszatért a gyökereihez. Az énekessé váláshoz vezető úton sok kerülőutat és zsákutcát járt be. Először asztalos tanoncként dolgozott, majd pék akart lenni. Végül idősápolóként, mobiltelefon-értékesítőként és saját cirkuszában is dolgozott. Itt kapta el a fertőzést. Mielőtt visszatért a zenei gyökereihez, kipróbálta magát egy édességboltban és egy pékségben. De a koronavírus ezeket a vállalkozásokat is eltemette.

„2022-ben aztán úgy döntöttem, hogy teljes mértékben az énekes-dalszerzői karrieremre koncentrálok” – mondja a zenész, aki „Fantastikus” néven lép fel, és a hatvanas-hetvenes évek slágereivel szórakoztatja közönségét.

A slágerek között megtalálhatóak nagy példaképe, Bata Illic örökzöldjei, akivel nemrég még személyesen is találkozhatott. „Ez a találkozás nagyszerű volt. Sokáig beszélgettünk, és jó tanácsokat adott” – lelkendezik Rene Rumberger. Így aztán a nyáron saját dalt is szeretne felvenni, és klipet forgatni hozzá.

A karrierje fellendülését reméli egy VOX-dokumentumfilmtől is, amelyet az elmúlt hetekben-hónapokban forgatott. „Ez a slágerkorszakom kezdeteiről fog szólni, amikor tavaly elindultam a saját turnémra, amit magam finanszíroztam és szerveztem. Nem volt könnyű” – meséli.

Forrás: tag24.de

Legolvasottabb cikkeink