• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„Ébredj fel, NHS” – a kormányt sürgeti a püspök

Lyme borreliosis 2023.09.29 Forrás: Lymedisease.org
„Ébredj fel, NHS” – a kormányt sürgeti a püspök

A Lyme-kór nagyon komoly probléma. Mikor ébred fel és ismeri fel a kormány? - teszi fel a kérdést Christopher Herbert anglikán püspök.

"A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) nemrégiben kijelentette, hogy új korszakba lép. Ez olyan technológiát foglal magában, amelyben a betegek otthon maradhatnak és távolról is megfigyelhetők lesznek. Ez érdekes hír, de én inkább egy a szívemből jövő kérést fogalmazok meg. Szeretném, ha az NHS a már meglévő betegségekkel is jobban foglalkozna. Olyan állapotokkal, amelyek súlyosan érintik ezrek jólétét. Olyan NHS-t akarok, amely hajlandó elfogadni a bizonyítékokat" - írta cikkében Christopher Herbert anglikán püspök, a Surrey Egyetem vendégprofesszora.

"Mondok egy példát. Az Egyesült Királyságban 2022 áprilisában a kormány iránymutatást tett közzé a Lyme-kórról. Ebben az állt: „A leggyakoribb tünet a kullancscsípés helyén terjedő, körkörös vörös folt, amely jellemzően a csípés után három-harminc nappal alakul ki”. Ez azonban félrevezető. Először is, nem minden kullancs által megcsípett embernél jelentkezik a körkörös vörös folt; másodszor, lehetséges, hogy kullancscsípésből Lyme-kórt kapunk, és nem is tudunk róla, amíg nem jelentkeznek kellemetlen tünetek.

A kormány szerint a Lyme-kór „nem gyakori fertőzés”. De ezt hallgassátok meg: a kormány csak azoknak az embereket számolja, akik egy akkreditált vizsgálóközpontban végeztek tesztet, olyan tesztet, amely köztudottan bizonytalan.

Ráadásul a háziorvosok nem kötelesek értesíteni a hatóságokat, ha úgy gondolják, hogy a betegüket megcsípte a kullancs, így a kormány egyszerűen nem tudhatja, mekkora a probléma.

Nem állnak össze a számok

Az Egyesült Államokban évente legalább 300 000 új Lyme-kóros esetet jelentenek be; Németországban évente 50 000-60 000 ember kapja el a Lyme-kórt. Az Egyesült Királyságban a kormány szerint 849 eset volt. Nem áll össze a kép, ugye?

A Public Health England becslése szerint évente körülbelül 3000 eset fordul elő... de ez természetesen csak találgatás. Az Egyesült Államokban egy tanulmány kimutatta, hogy a Lyme-kóros betegek több mint 50 százaléka még 6-12 hónappal a rövid távú antibiotikum-kúra után is beteg volt.

A kullancsok kellemetlen élősködők, és nem egy, hanem több kórokozót is hordozhatnak. A kullancscsípés következményei szívproblémák, ízületi gyulladás, hosszú távú fáradtság és „agyi köd” is lehetnek. Gyermekeknél ez az oktatásban való komoly fennakadást, felnőtteknél pedig a munka elvesztését jelentheti. Mivel kullancsokkal fertőzött területen élünk, a potenciális probléma óriási.

Mit lehet tenni? A séták során a megelőzésre irányuló intézkedések segíthetnek: hosszú nadrágok zokniba tűrve, hosszú ujjú ingek, világos színű ruházat, hogy a kullancsok kiszűrhetők legyenek, valamint kullancsriasztó szerek.

A Lyme-kór valóban komoly probléma. Mikor ébred fel a kormány és ismeri ezt fel?" - tette fel a kérdést a püspök.

Forrás: lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink