• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egész éves Lyme-kór szezon

Lyme borreliosis 2023.03.16 Forrás: Weborvos
Egész éves Lyme-kór szezon

Az enyhébb tél azt jelenti, hogy a Lyme-kór szezonja egész évben tart?

A hótakaró hiánya és az enyhe téli időjárás, amely miatt az emberek a hócipőket és a síléceket túrabakancsokra, a hólapátokat pedig kerti gereblyékre cserélik, a tudósok szerint egész évben növeli a Lyme-kórnak való kitettséget.

„Az időjárási körülmények nagyon kedveznek a Lyme-kór terjedésének” – mondja Larry Dapsis, egy massachusettsi entomológus, aki egy videósorozatot készített a kullancsokról és a kullancsok által terjesztett betegségek megelőzéséről.

A Lyme-kórt és más betegségeket okozó kullancsok akkor aktívak, amikor a hőmérséklet eléri a 4 fokot, vagy talán még egy kicsit alacsonyabb is – véli Dapsis. 

Melegebb tél, nagyobb kullancsaktivitás

Amikor előbújnak a lombhulladékból, „nagyon éhesek lesznek”, és vérszívásra vágynak – állítja Constantin Takacs, a Northeastern University biológia adjunktusa, aki a Lyme-kórt okozó borrelia burgdorferi baktériumot tanulmányozza.

Az éghajlatváltozás kevesebb fagyos hőmérsékletet jelent az Egyesült Államokban, sőt, a Climate Central által egy január 25-i jelentéshez elemzett 246 helyszín közül 74 esetében a tél volt a leggyorsabban melegedő évszak.

És mi a helyzet a közelmúltbeli hideghullámmal, amely jóval fagypont alá süllyesztette a hőmérsékletet az észak-keleti államok egyes részein, ahol a Lyme-kór endémiás mértékű? Bármennyire is életveszélyes volt az időjárás az emberi expozíció szempontjából, Takacs és Dapsis szerint valószínűleg nem jelentett halálos csapást a kullancspopulációra. „Belebújnak a lombhulladék takarójába” – mondja Takacs, hozzátéve: „Azok, amelyek nagyon-nagyon mélyre ássák magukat ezekben a levélhalmokban, túl fogják élni, függetlenül attól, hogy milyen hideg van.”

„Azokat a kullancsokat, amelyek a felszín közelében maradnak, elpusztítja a hosszú ideig tartó fagypont alatti hőmérséklet” – mondja. De „minél kevesebb a nagyon hideg napok száma, annál valószínűbb, hogy nagyobb számú kullancs fogja túlélni a telet”. 

A kullancsok saját „fagyállót” készítenek

A kullancsoknak van egy titkos fegyverük is: egy természetesen előforduló fagyálló típus, mondja Dapsis. „Glicerint állítanak elő. Ez csökkenti a sejtjeik fagyáspontjának hőmérsékletét” – mondja Dapsis, aki a Cape Cod Cooperative Extension kullancs-projektjének koordinátora.

Ez azt jelenti, hogy még az északkeleten pénteken és szombaton tapasztalt fagypont alatti hőmérséklet sem ölte meg a talajban és az erdő talajában rejtőző kullancsokat, mondja Dapsis. „Lefelé ássák magukat. Boldogok. Amikor elég meleg lesz, feljönnek vacsora után kutatva” – mondja.

A kullancsok nem ássák át magukat a havon, de idén nagyon kevés hó borította New England déli részét és az ország más részeit. Dapsis azt mondja, hogy az embereknek azt tanácsolja, hogy mindig tegyenek védekezési intézkedéseket a kullancsokkal való érintkezés ellen, amikor fagypont felett van a hőmérséklet és csupasz a talaj. 

A téli kullancsok sok Lyme-kórt hordoznak

A télen előbújó kullancsok kifejlett stádiumban vannak, és nagytestű emlősök, köztük szarvasok, prérifarkasok, kutyák – és emberek – vérét keresik. „A kifejlett stádiumú kullancsok a nagyobb gazdatesteket részesítik előnyben” – mondja Dapsis. Szerinte a kifejlett kullancsok nagyobb valószínűséggel hordozzák a Lyme-kórért felelős kórokozót, mint a május közepén előbújó nimfa kullancsok, és a fertőzöttségi arányuk 50%, szemben a 20%-25%-kal.

Dapsis szerint a Lyme-kór megbetegedések 85%-áért a nimfa stádiumú kullancsok felelősek, főként azért, mert méretük – egy mákszem nagyságú – miatt nehéz észrevenni őket. Szerinte azonban a kifejlett kullancsok nem sokkal nagyobbak, körülbelül akkorák, mint egy szezámmag, ezért fontos óvintézkedéseket tenni, például a permetrin nevű rovarölő szerrel kezelt cipőt és nadrágot viselni, és a szabadban töltött idő után kullancsellenőrzést végezni. 

Védje magát és háziállatait!

„Mindenkinek azt mondom, hogy egész évben ellenőrizzék a kullancsokat, különösen az olyan enyhébb éghajlaton, mint Massachusetts délkeleti része” - mondja Dapsis. A YouTube-on keresztül elérhető 10 kullancsbetegség-megelőzési videósorozatban Dapsis bemutatja, hogyan kell a ruházatot permetrinnel kezelni, és kitér a rovarriasztó szerek viselésének fontosságára a csupasz bőrön és a háziállatok védelmére.

A kirándulók talán megütköznek a kullancsmegelőzés egyik gyakori eszközének optikáján, amely szerint a zoknit - lehetőleg világos színűt a jobb kullancsfelismerés érdekében - a nadrágjuk fölé kell húzni. Takacs szerint azonban jó ötlet, ha akadályokat állítunk magunk és a nyolclábú kullancsok közé, amelyek inkább hasonlítanak a pókokra, mint a hatlábú rovarokra.

„Továbbra is a természetben kell járnunk, és a szabadban kell lennünk” – mondja. „Amikor visszajövünk, végezzünk kullancsellenőrzést. Vegyünk forró zuhanyt. Az embereknek tisztában kell lenniük a (kullancsok) jelenlétével járó veszélyekkel, és azzal, hogyan lehet biztonságban lenni körülöttük.” 

Forrás: Northeastern Global News

 

Legolvasottabb cikkeink