• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Egyetlen csípéstől lett ágyhoz kötött beteg az ausztrál férfi

Lyme borreliosis 2023.03.13 Forrás: Weborvos
Egyetlen csípéstől lett ágyhoz kötött beteg az ausztrál férfi

Hogyan lett egy indiai utazás következtében az egészséges 37 éves ausztrál férfiből ágyhoz kötött beteg, aki naponta néhányszor csak 15 percig tud mozogni.

Egy férfi, aki egy majdnem egy évtizeddel ezelőtti indiai missziós út után lett beteg, még mindig óriási küzdelmet folytat egészségéért, és csak 15 perces blokkokban tud mozogni, mielőtt kimerülne. A 37 éves Matthew Mason, aki az Adelaide-től keletre fekvő Athelstone-ból származik, akkor kapta el a Lyme-kórt, amikor 2013 decemberében India egy távoli részén megcsípte egy borrelia burgdorferi baktériumot hordozó kullancs.

A betegség miatt képtelen részt venni olyan tevékenységekben, amelyeket korábban szeretett, például templomba járni, dolgozni és videókat készíteni a YouTube-csatornájához. Naponta csak minimális időt képes képernyő megtekintésére, olvasásra vagy zenehallgatásra fordítani, és csak néhány 15 perces blokkot tud egyszerre mozogni.

Emiatt a szüleivel kell együtt élnie, mivel nem tud dolgozni vagy önálló életet élni. „Ha túlzásba viszem a tevékenységeket, szorít a gyomrom, izzadni kezdek, és nagyon gyengének érzem magam” – mondta az Adelaide Advertisernek.

A férfi elmondta, hogy ha túlzásba viszi a mozgást, az akár napokra is visszavetheti. „Ez egy különösen frusztráló folyamat, amikor megpróbálom a megfelelő dolgokat csinálni, a megfelelő dolgokat enni, a megfelelő helyre tenni az elmémet” – mondta.

2015-ig – több mint egy évvel azután, hogy megcsípte a kullancs – nem jelentkeztek a betegség tünetei. Azt mondta, hogy 2015-ben összeomlott, de hivatalosan csak 2019 elején diagnosztizálták nála a Lyme-kórt.

2015 és a diagnózis felállítása között több orvost is felkeresett Adelaide-ben, de nem tudták kideríteni tünetei okát. Elmondása szerint egy alkalommal még antidepresszánsokat is felírtak neki, annak ellenére, hogy tudta, nem szenved szorongásban vagy depresszióban. „Az orvosok számára ez egy rejtélyes betegség volt, ezért nagyon frusztráló volt, hogy orvosról orvosra jártam, és nem igazán kaptam választ” – mondta.

Mire a Sydney-i orvosok végül diagnosztizálták, a betegség megfertőzte a sejtjeit, így minden antibiotikum használhatatlanná vált.  Miután újabb visszaesést tapasztalt az egészségi állapotában, egyik közeli barátja létrehozott egy GoFundMe-t oldalt, hogy segítsen kifizetni a drága kezeléseket.

A barát, Caleb Corneloup elmondta, hogy Matthew Mason „súlyosan elszigetelődött, és nagyon korlátozottak voltak a társadalmi kapcsolatai". „Sok mindent elveszített, beleértve a munkáját, a pénzét, és még a partnere is elhagyta” – írta Corneloup a GoFundMe oldalán.

Az adománygyűjtő január 16-i frissítésében Corneloup azt mondta, hogy barátja időpontot kapott egy szakklinikán, ahol azonnal megkezdi a kezelést. „Matt nagyon hálás mindannyiótoknak” – írta.

Forrás: Daily Mail

Legolvasottabb cikkeink