• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egyre több a kullancs Kanadában is

Lyme borreliosis 2022.08.29 Forrás: Weborvos
Egyre több a kullancs Kanadában is

A kutatók szerint a Lyme-kórt hordozó kullancsok előfordulása idén Kanada nagy részén várhatóan minden korábbinál magasabb lesz.

Az éghajlatváltozás előrehaladtával minden kullancsszezon rosszabb lesz, mint az előző „mivel a telek egyre enyhébbek és rövidebbek, a kullancsok jobban túlélnek, és több idejük van a táplálkozásra és a kullancsromantikára” – véli a kanadai Vett Lloyd, a New Brunswick-i Mount Allison Egyetem kutatója és a Lloyd Tick Lab igazgatója. „Ha egy nőstény kullancs talál egy hímet és táplálékot, nagyjából 3000 tojást tud lerakni.”

Lloyd szerint Új-Skócia tartományban a legmagasabb a kullancsok emberekhez viszonyított aránya Kanadában, és a tartomány a bejelentett kullancsok számában a második helyen áll.

2020 és 2021 között 150 százalékkal nőtt a kullancsok által terjesztett megbetegedések száma Kanadában, tavaly csaknem 2900 esetet jelentettek a szövetségi kormánynak. A jelentés megjegyzi, hogy a Lyme-megbetegedések száma továbbra is a valósnál alacsonyabb lehet, „mivel egyes eseteket nem fedeznek fel, vagy nem jelentenek be”.

A Lyme-kór leggyakoribb tünete a kiterjedt bőrkiütés, a kokárdaszerű bőrpír, amely jellemzően a kullancscsípés helyén kezdődik. Egyéb korai tünetek közé tartozik a láz, a hidegrázás, a fáradtság és a fejfájás. Ha nem kezelik, a fertőzés átterjedhet az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre.

Justin Wood, az ontariói székhelyű Geneticks kullancsvizsgáló szervezet vezérigazgatója elmondta, hogy a kullancsok aktivitása folyamatosan növekszik. „Azt hiszem, mindenki azt fogja mondani, hogy évente egyre több kullancsot látunk” – mondta Wood egy interjúban. A Geneticks laboratóriumába több mint 400 kullancs érkezett tesztelésre az elmúlt hat hétben. A 2021-es kullancsszezon során körülbelül 1600 kullancsot küldtek a laborba.

A Canadian Veterinary Medical Association honlapján azt írja, hogy a kullancsok évente mintegy 46 kilométeres sebességgel bővítik elterjedésüket Kanada egyes részein.

Ontarióban az Ottawai Egyetem 2019-es tanulmánya megállapította, hogy az Ottawa régióban a fekete lábú kullancsok egyharmada Lyme-kórt hordozott. Manisha Kulkarni, az Ottawai Egyetem professzora, aki kullancsokat és kullancsok által terjesztett betegségeket tanulmányoz, egy interjúban elmondta, hogy az elmúlt 5-10 évben a kutatók a feketelábú kullancsok „nagy északi terjeszkedését” észlelték Ottawában.

„Egyre több helyen észlelnek kullancsokat Ottawa városa körül és közelebb azokhoz a területekhez, ahol emberek élnek, így nagyobb az esélye annak, hogy az emberek kapcsolatba kerülnek velük" - mondta. Ottawa városa 180 Lyme-kóros esetet jelentett 2019-ben, 120-at 2020-ban és 290-et 2021-ben.

A kullancsok északi irányú terjeszkedése Quebecben is megfigyelhető. Virginie Millien, a McGill Egyetem biológia docense szerint a kullancsok mozgása azt jelenti, hogy a tartomány déli részének olyan külvárosi részein is megtalálhatók, ahol még öt évvel ezelőtt sem éltek.

Körülbelül 10 évvel ezelőtt volt néhány hely Quebecben, ahol a kutatók már kialakult kullancspopulációkat találtak, mindezt a St. Lawrence folyó déli oldalán.

„Most átkeltek a folyón, és minél melegebb lesz, és minél több a páratartalom… a körülmények egyre tökéletesebbek leszneka kullancsok számára” – mondta Millien. „Dél-Québecben ma már nagyjából mindenhol ott vannak.”

Új-Skóciában a kullancsok bárhol előfordulhatnak, de a legnépesebbek a South Shore és az Annapolis Valley régiókban. Halifaxban és a környező területeken is gyakran megtalálhatók. A feketelábú kullancsokat gyűjtő és mintavételező kutatók azt találták, hogy Új-Skóciában 30-50 százalékuk hordozza a Lyme-kórt.

Annak érdekében, hogy a Lyme-kór kezelhető legyen az esetlegesen fertőzött kanadaiak számára, a Lloyd szeretné, ha az egészségügyi rendszerben felgyorsított Lyme-kórvizsgálatot kínálnának. A korai felismerés és kezelés drámaian javíthatja a betegség kimenetelét – hívta fel a figyelmet.

Az egészségügyi szakemberek azt is tanácsolják az embereknek, hogy legyenek előrelátóak amikor a szabadban töltenek időt, ami azt jelenti, hogy hordjanak zokniba bújtatott hosszú nadrágot, használjanak rovarriasztót és alaposan ellenőrizzék hazatérés után a kullancscsípéseket.

Forrás: Canadian Press, National Observer

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink