• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Élet a Lyme-kórral

Lyme borreliosis 2023.01.06 Forrás: Weborvos
Élet a Lyme-kórral

Milyen együtt élni a krónikus Lyme-kórral?

A Lyme-kór egyike azoknak a betegségeknek, amelyek nem múlnak el. Az állatok és az emberek egyaránt megfertőződhetnek Lyme-kórral, ha fertőzött kullancs csípte meg őket, amelyek Maine államban mindenütt jelen vannak. Két helyi nővel beszélgettünk, akik megtanultak krónikus Lyme-kórral élni.

„A testem állapota egyre romlott” - mondta Amy Watkins. „Elkezdtem homályosan látni, nagyon erős fejfájásom és ízületi fájdalmaim lettek.” A bangori Amy Watkins hónapokig szenvedett. Reumatológushoz, neurológushoz és fertőző betegségek specialistájához fordult, válaszokat keresve arra, hogy a teste miért mondott csődöt. 2008-ban végül Lyme-kórt diagnosztizáltak nála.

„Ez drasztikusan megváltoztatta az életemet. Két gyermekem van, ők akkoriban középiskolás korúak voltak. Segítségre volt szükségem a gondozásukhoz” – magyarázta Watkins.

Watkinshoz hasonlóan a hampdeni Denise Lilly fotós is Lyme-kórral él: „Úgy éreztem, mintha a testem a legalapvetőbb szinten leállt volna, mintha minden sejtem tele lenne melasszal” – magyarázta Lilly. A Lyme azonban nem csak Lilly-t érinti. A fiaira is hatással van.

„Mindkét fiam Lyme-kórban és más kullancs által terjesztett betegségekben szenved” - mondta Lilly. „A legidősebb fiamat 15 hónapos korában kullancscsípés érte, és annak ellenére, hogy azonnal 21 napos antibiotikum kezelésben részesült, azóta is vannak tünetei és problémái.”

Debbie Baker csontkovács, a Lyme Laser Centrum specialistája, aki szerint a Lyme-fertőzötteknek nem kellene szenvedniük. Hampdenben működő rendelője a Lyme Laser New England társszervezete. „Amikor bejönnek, úgynevezett felmérést végzünk, hogy megtudjuk, mely szerveket és rendszereket érinti a Lyme-kór” – magyarázta Baker. „Ezen információk alapján a vállalat egy nagyon specifikus tápanyag-protokollt dolgoz ki, majd öt vagy hat különböző terápiát is alkalmazunk, amelyek segítenek helyreállítani és regenerálni a szervezetet.”

Baker szerint a kullancscsípés helyén lévő kokárda-szerű folt nem mindig jelenik meg, ha valaki Lyme-kóros. Vannak emberek, akiknek kiütés vagy körkörös vörös folt nélkül is van Lyme-fertőzésük. Ez volt a helyzet Amy Watkins esetében is.

„Könnyebb azt mondani, hogy Lyme-kóros vagy, ha van egy kullancsod, és megvizsgálják, de soha nem találtam meg” – osztotta meg Watkins. „Legyen a saját szószólója, mert ez még mindig egy ellentmondásos betegség.”

Forrás: Fox Bangor

 

Legolvasottabb cikkeink