• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elindul a Nagy Arizonai Kullancsellenőrzés

Lyme borreliosis 2023.04.19 Forrás: Weborvos
Elindul a Nagy Arizonai Kullancsellenőrzés

Térképet készítenek arról, hogy mely kullancsok, mely régiókban terjedtek el az amerikai államban.

A Nagy Arizonai Kullancs-ellenőrzés (Great Arizona Tick Check) segítségével az Arizonai Egyetem kutatói létrehozzák a kullancsok arizonai elterjedésének és a velük összefüggő betegségeknek az első adatbázisát.

A járványügyi és megelőzési központok közel 1 millió dolláros támogatásával szponzorált erőfeszítés az Arizonai Szövetkezet, a Mel és Enid Zuckerman Közegészségügyi Főiskola és az Arizonai Egészségügyi Minisztérium együttműködésében valósul meg, és térképet készítenek arról, hogy mely kullancsok, mely régiókban terjedtek el.

„A központi kullancsazonosítási és kórokozó-vizsgálati program arra irányul, hogy létrehozzunk egy térképet arról, hogy mely kullancsfajok hol találhatóak meg az államban” – mondta Kathleen Walker, aki a Mezőgazdasági és Élettudományi Főiskola Entomológiai Tanszékének kiterjesztési szakembereként a lakosságtól kapott kullancsok patológiai és genetikai vizsgálatát fogja vezetni.

„Az arizonai Egészségügyi Minisztérium ezután képes lesz arra, hogy a weboldalán és a nyilvántartásában szereplő információkkal segítsen tájékoztatni a közegészségügyi erőfeszítéseket az egész államban.”

„Ez a közösségi alapú részvételi felügyelet. Mivel az egész államot végigjárni és mintavételezni lehetetlen, ez lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal szélesebb területről gyűjtsünk kullancsokat, és bevonjuk az embereket a tudományba” – mondta Kacey Ernst, a Zuckerman College of Public Health epidemiológusa, a projekt egyik partnere.

„Az embereket arra kérik majd, hogy küldjék el nekünk a kullancsokat, ha találnak magukon, háziállataikon vagy a környezetükben. Emellett felvilágosító információkat is kapnak majd a kullancsokról és az általuk hordozott betegségekről”.

A vektorok által terjesztett betegségek, például a Rocky Mountain foltos láz  amely Magyarországon nem elterjedt, - nyomon követése kihívást jelenthet. Arizonában az élőhelyek óriási változatosságot mutatnak, és a kullancsok - valamint az általuk hordozott betegségek  nagyon gyorsan változnak Észak-Amerikában, mondta Walker. Ez több tényezőnek köszönhető, többek között a környezeti változásoknak, valamint a fertőzött állatok államhatárokon át történő szállításának.

„Tudjuk, hogy a Lyme-kór vektorát és kórokozóját 30 évvel ezelőtt találták meg Arizona északnyugati részén, de azóta senki sem ment vissza” – mondta Walker. „Megtalálható még ott? Elterjedt? Eltűnt? Nem tudjuk. Ha vannak új betegségkockázatok, amelyek korábban nem voltak ott, vagy ha vannak régi betegségkockázatok, amelyekről az emberek megfeledkeztek - ez az, amit végül is fel akarunk térképezni.”

Halálos, de kezelhető

A Rocky Mountain foltos láz halálos, de kezelhető bakteriális betegség, amely a fertőzött kullancsok csípése révén terjed. Arizonában az elsődleges vektor a barna kutyakullancs. Míg maguk a kutyák nem képesek terjeszteni a betegséget, az általuk hordozott kullancsok igen.

„Tudjuk, hogy a barna kutyakullancs jelen van, és tudjuk, hogy a Rocky Mountain foltos lázat is hordozza Arizonában” – mondta Walker. „De, amit nem tudunk, az a probléma mértéke.”

A CDC szerint az Egyesült Államokban évente 4000-6000 foltos lázas esetet jelentenek, beleértve a Rocky Mountain foltos lázat is. A tünetek gyakran nem specifikusak, beleértve a lázat, fejfájást, hányingert, izomfájdalmat vagy kiütést.

„Ha öt-hét napon belül antibiotikumot kapunk, akkor rendben vagyunk. De sokkal nagyobb a halálozási esélye, mint a Lyme-kórnak” – mondta Walker. „Ha olyan kullancsot talál, amely önbe vagy családtagjába csípett, ne essen pánikba. Egyszerűen távolítsa el, tisztítsa meg a helyet, tegye a kullancsot egy darab ragasztószalagra vagy egy kis tartályba, és küldje el nekünk”.

A Nagy Arizonai Kullancsellenőrzés segít a kutatóknak fontos információkat gyűjteni a kullancsok elterjedéséről és a lehetséges betegségekről, és nem célja orvosi diagnózis felállítása.

„Azoknak, akik kullancsot adtak a programhoz, nem szabad megvárniuk, hogy visszajelzést kapjanak a laboratóriumunktól, mielőtt orvoshoz fordulnak, ha láz vagy kiütés jelentkezik náluk egy kullancscsípés után” – mondta Walker.

A tudás hatalom

Amint a program teljesen beindul és működik, a kutatócsoport reméli, hogy tájékoztatni tudja az egyes megyéket és vidéki területeket az államban, ha a Rocky Mountain foltos láz jelen van vagy potenciálisan elterjedt egy közösségben.

„Minél többen vesznek részt a programban, annál valószínűbb, hogy jó adatokat és információkat tudunk majd szolgáltatni a nyilvánosságnak” – mondta Ernst. „Reményeink szerint megértjük a kullancsfajok elterjedését és azt, hogy milyen kórokozókat rejthetnek magukban”.

A kullancs biztonságos eltávolítására és a kutatócsoportnak való elküldésére vonatkozó információk az Arizona Tick Check weboldalon találhatók.

Forrás: University of Arizona

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink