• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Az én Lyme-kór diagnózisom

Lyme borreliosis 2022.09.30 Forrás: Weborvos
Az én Lyme-kór diagnózisom

Hogyan valósul meg az Egyesült Államokban a Lyme-kór diagnózisa?

Elhunyt bőrgyógyászom orvosi feljegyzéseinek köszönhetően ma már szinte pontosan tudom, hogy mikor kaptam el Lyme-kórt.

„Nem láttam kullancsot” – írta 1997 augusztusában, megjegyezve az „erythema multiforme” jelenlétét a mellkasomon – ez a klasszikus körkörös Lyme-folt. Akkoriban semmit sem tudtam a Lyme-kórról vagy a kullancsokról. És annak ellenére, hogy észrevette a jellegzetes kiütést, a bőrgyógyászom nem említett semmit. Gyulladáscsökkentő kenőcsöt írt fel, és hazaküldött.

Mire végre megtudtam, hogy Lyme-kórom van, 67 éves voltam. Ekkor 12 évig nem diagnosztizált Lyme-kórban szenvedtem, és hosszú és változatos tüneteket halmoztam fel, amelyek többségét az öregedésnek tulajdonítottam. Sajnos sok orvos nincs megfelelően képezve a Lyme-kór különféle tüneteinek felismerésére, amelyek gyakran más betegségeket utánoznak. Sokan nem diagnosztizált Lyme-betegek járnak orvosról orvosra válaszokat keresve, de nem találnak semmit.

A tünetek szövevényes hálója

Tüneteim megmagyarázhatatlan bőrbetegségek sorozataként kezdődtek. Nem kérdőjeleztem meg ezeket, mivel csecsemőkorom óta pikkelysömöröm van, és a bőröm mindig is érzékeny volt a rovarcsípésekre, illatokra és egyéb irritáló anyagokra.

A Lyme-kór vörös, viszkető dudorokat hozott a végtagjaimon és a törzsemen, amelyek miatt éjszaka nem tudtam aludni. A bőrgyógyász ezeket PLEVA-nak (pityriasis lichenoides) nevezte, ami egy ritka állapot, amely néha bakteriális fertőzésekkel, például Lyme-mal jár.

Kialakult a Rosacea is az arcomon. Vörös foltok törtek ki a karomon és a lábamon. És hatalmas, csúnya zúzódásokat szereztem a karomra és a lábamra, valahányszor valamibe beleütköztem.

De a legfélelmetesebb bőrjelenség a parapsoriasis nevű állapot volt, amely a T-sejtes limfóma előfutára lehet. Beutaltak egy onkológushoz, aki UVB fénykezelést javasolt a lábaimra.

Hol az eszem?

De leginkább a kognitív tünetek zavartak. Nehezen tudtam koncentrálni és emlékezni a dolgokra. Egyszer bementem egy nagy üzletbe, és nem emlékszem, mit vettem ott. Amikor valahova autóztam, alaposan meg kellett terveznem az útvonalat, még akkor is, ha ismerős kirándulás volt egy boltba vagy orvoshoz. Hangulatváltozásaim is voltak, beleértve a depressziós időszakokat is. Nem tudtam rájönni, mi történik velem.

Az áttörés

Az áttörés akkor következett be, amikor a férjem orvosa véletlenül a Lyme-ot említette térdfájdalmának lehetséges okaként. Nem látott bizonyítékot kullancscsípésre, de naponta sétált egy farmon, ahol a szarvasok szabadon kóboroltak, ezért elkezdte kutatni a Lyme-ot.

A férjem arra a következtetésre jutott kutatásaiból, hogy valószínűleg nekem is Lyme-kórom van. Elkezdtem átolvasni a kutatási anyagot, felkerestem a Lyme-kórban jártas orvost, és elkezdtem a kezelést.

Forrás: HealthLine

 

Legolvasottabb cikkeink