• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Gyanakodjanak a tünetekre – még akkor is, ha nincs piros folt!

Lyme borreliosis 2021.02.09 Forrás: Weborvos
Gyanakodjanak a tünetekre – még akkor is, ha nincs piros folt!

Ha másra gyanakodnak az orvosok, nehéz megtalálni a megfejtést – egy Lyme-kóros kismama betegtörténete.

Hogyan kapta meg a betegséget?

2018 áprilisában lettem rosszul. A tavaszi munkálatokat kezdtük el a kertesházunk körül. Pár nap múlva úgy éreztem, nagyon fáradt vagyok, fáj a fejem, a tarkóm, és nem tudtam, mi a bajom. Egy héttel később, éppen május elsején már nagyon rosszul voltam, ellilult a testem. Elmentem a háziorvoshoz azzal, hogy nem érzem jól magam. Ő először vitaminokat írt fel, azt mondta, biztosan elfáradtam. Két hét alatt sem lettem jobban, visszamentem hozzá, ő beküldött a városi kórház pszichiátriai osztályára, mondván, szülés utáni depresszióban szenvedek. Ott egy hetet töltöttem el, kaptam infúziót és antidepresszánsokat írtak fel.

Hogyan jöttek rá, mi lehet a baja?

Akkor kezdtem el dolgozni a városi kórház neurológiai osztályán kisegítőként. A szemem elromlott, fényérzékennyé vált, remegtem, állandóan szédültem, lefogytam 47 kilóra, nem tudtam koncentrálni, és sokszor a szavakat sem találtam. A kórházi osztályon egy neurológus szakorvos elkezdett módszeresen kivizsgálni. Volt CT- és MR-vizsgálatom, de nem találtak kóros eltérést. Készítettek egy laborvizsgálatot, amit hetekig nem néztek meg, de egy másik osztályon egy másik doktornő megnézte a laboreredményeimet, és ő mondta ki először, hogy Lyme borreliosis lehet a fő ok.

Milyen gyorsan kezdődött a terápia?

Azonnal átküldtek immunológushoz, újból vettek tőlem vért, kaptam antibiotuikumot. Rá pár napra még rosszabbul lettem, visszamentem az immunológiára, ahol kiderült, az antibiotikumot nem bírta a szervezetem. Kaptam egy másikat, de azt sem bírtam, aztán a harmadik antibiotikumtól már jobban lettem, csökkentek a tünetek és hat hét alatt sikerült jobb állapotba kerülnöm. De mivel későn ismerték fel a betegséget, azt mondták, ez már állandóan visszatérő szindróma lesz. Szememre csőlátás alakult ki, sokszor nem találom a szavakat, néha nehéz a kommunikáció, a kézmozgás, állandó remegés fog el, és sokszor visszatér az izzadás. Közben rászoktam az antidepresszánsokra, amiket most, hogy ismét kisbabát várok, le kell, hogy tegyek.

Mit tanácsol a sortársaknak?

Leginkább az bánt, hogy a szemem baját nem időben fedezték fel, és csőlátásom alakult ki. Ezért mondom mindenkinek, gyanakodjanak a tünetekre, akkor is, ha nincs piros foltjuk. Én nem láttam magamon semmilyen piros foltot, egyedül a fényérzékenység és tarkómerevség utalt a Lyme borreliosisra. Bárki, aki tavasszal nagyobb fáradtságot érez vagy zavarja a fény, készíttessen egy vérvizsgálatot, abból kiderülhet az érintettség. Sőt, még egy fontos részletet észrevettem: a Lyme-kórtól az ember álla ellilul, és fokozott izzadást is tapasztalni. De a legfontosabb tanulság: ha az orvosok nem találják a választ, gyanakodni kell a Lyme-kórra.

 

Tisztelt Olvasóink!

A Weborvos és a Lyme borreliosis rovat célja a betegség által érintettek tapasztalatainak összegyűjtése. A nyilatkozó páciensek véleménye nem feltétlenül egyezik a Weborvos szakmai véleményével. Ezért javasoljuk: minden esetben egyeztessen kezelőorvosával! A Lyme-kór diagnózisa minden esetben laborleletek figyelembevételével végzett, bizonyos esetekben akár több szakorvossal egyeztetett konzultatív diagnózis, amelyben a differenciáldiagnosztika is nagy szerepet kap. Természetesen minden nyilatkozónknak és Olvasónak is felajánljuk a segítséget megfelelő szakorvos eléréséhez.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink