• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Kanadai ötlet: online térkép a Lyme-kór ellen

Lyme borreliosis 2022.08.26 Forrás: Weborvos
Kanadai ötlet: online térkép a Lyme-kór ellen

Brit Kolumbiában online térképen lehet nyomon követni a magas kockázatú Lyme-kór zónákat.

A kanadai Brit Kolumbia tartomány lakói a nyár eleje óta egy online térképen ismerhetik meg, hogy a tartomány mely területein található nagyobb számban Lyme-kórt hordozó kullancs.

A helyi közegészségügyi szervezet, a B.C. Center for Disease Control (BCCDC) által létrehozott térkép lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ráközelítsenek saját területükre, illetve arra, amit meg szeretnének látogatni, így információt kaphassanak arról, hogy milyen kockázatot jelentenek a kullancsok.

A Brit Kolumbiában élő kullancsok között az egyik legalacsonyabb Lyme-kór hordozás aránya Kanadában: kevesebb mint egy százalék, de a csípés a BCCDC szerint továbbra is valós kockázatot jelent.

Az országos közegészségügyi adatok szerint Kanada-szerte jelentősen megnőtt a Lyme-kór aránya az elmúlt évtizedben: a 2009-es 144 eset helyett 2021-ben 2851 esetet regisztráltak. Úgy gondolják, hogy a tényleges szám magasabb, mivel egyes eseteket nem fedeznek fel, vagy nem jelentenek be.

A BCCDC térképe felhívja a brit kolumbiai lakosok figyelmét: tegyenek óvintézkedéseket, és mindig tartsanak kullancs-ellenőrzést, miután a szabadban tartózkodtak. A korán elkapott Lyme-kór általában antibiotikumokkal kezelhető. A BCCDC szerint a kirándulók csökkenthetik a csípés kockázatát, ha megtisztított ösvényeken sétálnak, rovarriasztót alkalmaznak, világos színű ruhát viselnek, hogy a kullancsok könnyen észrevehetők legyenek, és behúzzák a ruha cipzárját. A javaslat szerint, miután bárki kullancsos területet látogatott meg, érdemes megfürödni vagy zuhanyozni, teljes testellenőrzést végezni, és a ruhákat lerázni, illetve amennyiben van rá lehetőség mosógépbe vagy szárítóba tenni 10 percre.

Ha mégis megtörtént a csípés, a kullancs eltávolítása után az embereket arra ösztönzik, hogy betegyék a kullancsot a fagyasztóba, és küldjenek be fényképet a BCCDC eTick alkalmazásába. Ha a kullancsot a Lyme-kórt hordozó típusként azonosítják, a személyt arra kérik, hogy a kullancsot 30 napig tartsa a fagyasztóban, és figyeljen a betegség tüneteire.

Ezek az információk teszik lehetővé a BCCDC számára, hogy naprakészen tartsák a kockázati térképét, amely a maps.bccdc.ca/Lyme weboldalon érhető el.

Forrás: Agazzis-Harrison Observer

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink