• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Keresik, mi hajtja a krónikus fertőzéseket, beleértve a Lyme-kórt

Lyme borreliosis 2023.04.25 Forrás: University of California San Diego
Keresik, mi hajtja a krónikus fertőzéseket, beleértve a Lyme-kórt

A "szövetelemző folyamatnak" nevezett kutatás reményei szerint az eredmények jobb szövetalapú diagnosztikához vezethetnek.

A University of California San Diego kutatói 1 millió dolláros támogatást kaptak a Steven & Alexandra Cohen Alapítványtól, hogy támogassák a több módszerrel végzett erőfeszítést, amelynek célja a tartós, problémás állapotok széles skálájától - a hosszú COVID-19-től és a Lyme-kórtól a myalgikus encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindrómáig (ME/CFS) - szenvedő betegektől gyűjtött szövetminták mikrobiális, vírusos, immunológiai és genetikai jellemzőinek mélyreható elemzését.

A "szövetelemző folyamatnak" nevezett kutatás reményei szerint az eredmények a betegek számára jobb szövetalapú diagnosztikához vezethetnek.

A Steven és Alexandra Cohen Alapítvány a Lyme-kór és a kullancsok által terjesztett betegségek kutatásának legnagyobb magánfinanszírozója, amely több mint 88 millió dollárnyi támogatást nyújt.

„A fertőzéssel összefüggő krónikus állapotok, köztük a hosszan tartó vagy a hosszú ideje fennálló Lyme-kór, egyre növekvő egészségügyi válságot jelentenek” - mondta Alexandra Cohen, a Steven & Alexandra Cohen Alapítvány elnöke.

„Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel az együttműködési kutatási hozzájárulással támogathatjuk a San Diegó-i Egyetemet. Együttműködésünkkel növelhetjük hatásunkat, és segíthetünk az ilyen pusztító betegségekkel élő betegeknek”.

Évente több, mint 30 000 új Lyme-kóros esetet diagnosztizálnak, amelyet fertőzött kullancs csípése által átvitt baktériumok okoznak. A korai diagnózis és az antibiotikumos kezelés hatékony lehet, de egyes betegek tartós tünetekről és a betegség kiújulásáról számolnak be.

A hosszú ideig tartó COVID, amelyet a SARS-CoV-2 vírus megjelenéséig és az azt követő világjárványig nem ismertek el betegségként, olyan tünetek, mint például a fáradtság, a légzési nehézségek és a neurológiai elváltozások kiújulásával jár. Egyeseknél ezek a COVID utáni állapotok hetekig, hónapokig vagy évekig, esetleg egy életen át tartanak, valamint rokkantságot eredményezhetnek. Becslések szerint az Egyesült Államokban a COVID-ot elkapó felnőttek 15%-a számol be később hosszan tartó COVID-tünetekről.

A résztvevők szövetmintákat gyűjtenek

A szövetelemző folyamatot a UC San Diego és a J. Craig Venter Intézet tudósai fogják irányítani. A tagok között szerepel a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium Közös Genomikai Intézete, a PolyBio Kutatási Alapítvány, a Minnesotai Egyetem Hormel Intézete, a Harvard Medical School és a Mount Sinai South Nassau (NY).

A folyamat résztvevői szövetmintákat gyűjtenek a fertőzéssel összefüggő krónikus betegségekben, különösen Lyme, COVID, ME/CFS és Ehlers-Danlos-szindrómában szenvedő betegekkel foglalkozó klinikusoktól és kutatóktól.

A folyamat kutatói - Dr. Richard Gallo, PhD, a bőrgyógyászat kiváló professzora és a UC San Diego School of Medicine bőrgyógyászati tanszékének elnöke, valamint Christopher Dupont, PhD, a genomikus orvoslás és a szintetikus biológia professzora a J. Craig Venter Intézetben - szerint a hosszú távú elképzelés olyan módszerek kifejlesztése, amelyek segítségével mélyebben el lehet merülni más krónikus betegségekben szenvedő betegek szövetmintáiban, amelyek fertőző folyamatokhoz kapcsolódnak, beleértve a jelenleg még nem eléggé vizsgált állapotokat, mint az endometriózis és az interstitialis cystitis.

Forrás: University of California San Diego

Legolvasottabb cikkeink