• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Két betegség kapcsolata, melyek millióknak okoznak fájdalmas tüneteket

Lyme borreliosis 2023.03.21 Forrás: Weborvos
Két betegség kapcsolata, melyek millióknak okoznak fájdalmas tüneteket

A legtöbb Lyme-kóros nő különösen erős fáradékonyságról és kimerültségről számol be a ciklusa bizonyos szakaszaiban.

Március az endometriózis hónapja, amely során világszerte hívják fel a szakemberek és az érintettek a figyelmet erre az összetett betegségre, a tünetekre és kihívásokra, amellyel a benne szenvedő nők nap mint nap szembesülnek. Az endometriózissal küzdőknek a fájdalmas tünetek mellett az olyan fertőzések, mint a Lyme-kór, további nehézségeket okozhatnak. Milyen kapcsolatban állhat pontosan ez a két betegség?

Mi az endometriózis és a Lyme-kór?

Az endometriózis a nők reproduktív rendszerét érintő betegség, amely nők millióit érinti világszerte. Akkor fordul elő, amikor a méhet normális esetben bélelő szövet (endometrium) a méhen kívül is nőni kezd, leggyakrabban a petefészkeken, petevezetékeken és a kismedencei terület más szervein. Az endometriózis számos egészségügyi problémát okozhat, többek között kismedencei fájdalmat, erős menstruációs vérzést és meddőséget. Gyakori betegség, a reproduktív korú nők akár 10%-át is érintheti.

Az endometriózis elsődleges tünete a kismedencei fájdalom, amely gyakran a menstruációval jár együtt. Bár sokan tapasztalnak görcsöket a menstruáció alatt, az endometriózisban szenvedők jellemzően a szokásosnál sokkal erősebb menstruációs fájdalmat írnak le, amely idővel fokozódhat.

Bár az endometriózis pontos oka ismeretlen, számos elmélet létezik arról, hogy mi járulhat hozzá a kialakulásához. A lehetséges okok illetve rizikófaktorok között szerepelnek a hormonok is: az ösztrogén, a női nemi hormon serkentheti a méhen kívüli endometriumszövet növekedését. A hormonok normális szinttől való eltérése számos más tünet kialakulását is eredményezheti, melyek egymáshoz hasonlók, attól függetlenül, hogy az elsődleges probléma az endometriózis vagy egy bakteriális fertőzés.

A Lyme-kór egy kullancs-csípés útján terjedő, szisztémás bakteriális fertőzés. A kórokozó baktérium a Borrelia burgdorferi, a betegség erről kapta a Lyme borreliosis tudományos elnevezést. A Lyme-kór világszerte a leggyakoribb állatról emberre terjedő fertőzés, és egyben a leggyakoribb kullancs által terjesztett bakteriális megbetegedés: Közép-Európában minden ötödik ember érintett, a legfrissebb becslések szerint évente 2,5 millióan fertőződnek meg vele a kontinensünkön.

A Lyme-kór tünetei sem állandók. A betegek sokszor hónapokig stagnálásról számolnak be, azonban tipikusan stressz és trauma hatására súlyosbodást tapasztalnak. A nők jellemzően a menstruációs ciklus egyes részein éreznek súlyosabb tüneteket, ez a ciklikusság pedig hasonló az endometriózisban szenvedő betegek által tapasztalthoz.

Milyen kapcsolatban állhat az endometriózis és a Lyme-kór?

Ahogy fentebb említettük, az endometriózis fájdalmas tüneteit leggyakrabban a menstruáció során tapasztalják a benne szenvedő nők, lehetséges rizikófaktorai között pedig a női nemi hormon, az ösztrogén is szerepel. A menstruációs ciklus során végbemenő hormonális változások a Lyme-kór tüneteinek súlyosságára is hatással vannak.

Az ösztrogén szintje az ovuláció környékén a legmagasabb, és a ciklus végére éri el alsó értékét. A ciklus végén tapasztalható alacsony ösztrogén-szint általában súlyosbítja a Lyme-kór tüneteit. Ez lehet az oka annak, hogy a legtöbb Lyme-kóros nő különösen erős fáradékonyságról és kimerültségről számol be a ciklusa bizonyos szakaszaiban. Sok nőnek alvászavarokkal és álmatlansággal is meg kell küzdenie a ciklusa végén, ez pedig felerősítheti az érzelmi és mentális problémákat. A Lyme-kór egyes tünetei ebben az időszakban tovább súlyosbodhatnak, mint például a szorongás, depresszió és koncentrációzavar.

Mindkét betegég jellemzője, hogy diagnosztizálásuk gyakran hosszadalmas, akár évekig is elhúzódó folyamat. A fájdalmas fizikai tünetek mellett az ezt az időszakot övező bizonytalanság a mentális egészségre is negatív hatással van. Az érintettek erősödő szorongásról és depresszióról, a társas kapcsolataik és az életük minőségének romlásáról számolnak be.

Az endometriózis és a Lyme-kór is komoly, sokakat érintő betegség, valamint mindkettő esetén kiemelten fontos, hogy ha rájuk utaló tüneteket észlelünk magunkon, minél hamarabb forduljunk orvoshoz. A részletes differenciál-diagnosztika segíthet elkülöníteni a két különböző betegséget. A korai felismerés nagy mértékben javítja a kezelés hatékonyságát. A Lyme-kór kimutatására szolgáló direkt teszt a magyar fejlesztésű DualDur, az első általánosan használható laboratóriumi teszt, amely képes annyi kórokozót koncentrálni a vérmintából, hogy azok mikroszkóppal is láthatóak legyenek a betegség teljes folyamán, akár már a fertőzés korai stádiumában.

Legolvasottabb cikkeink