• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lyme-kór: Egy New Jersey-i asszony soha véget nem érő rémálma

Lyme borreliosis 2022.12.07 Forrás: Weborvos
Lyme-kór: Egy New Jersey-i asszony soha véget nem érő rémálma

„Soha, de soha ne add fel, engedd meg magadnak, hogy olykor összeroskadj, de aztán szedd össze magad, akárhányszor is kell ezt megtenned.”

Négy évbe telt, mire az orvosok rájöttek, mi baja van Jasmin Perdomónak. És még ez sem oldotta meg a problémáját. Perdomo 27 éves volt és Puerto Ricóban élt, amikor a tünetek 2014-ben fejfájás, testfájdalmak és rendkívül duzzadt ízületek formájában jelentkeztek.

Minden vizsgálati értéke normálisnak bizonyult, miközben az amerikai születésű nő állapota egyre rosszabb lett. A tünetek szédüléssé, szívproblémákká és a kognitív problémák hosszú listájává fejlődtek, mint például memóriavesztés, egyensúlyvesztés, lassú beszéd és arcbénulás. Néha beült az autójába, hogy elmenjen valahová, de aztán teljesen elfelejtette, hová is kellene mennie.

Perdomo 2018-ban kapta meg a Lyme-kór diagnózisát, ami óriási megkönnyebbülést jelentett neki, mert többször is félrediagnosztizáltak, miközben a betegség pusztítást végzett a szervezetében. Az orvosok antibiotikumokat adtak neki, és azóta is szedi őket. Ezek körülbelül hat hónapig hatnak, mielőtt a Lyme tünetei ismét előjönnek.

Munkaképtelensége miatt tavaly visszaköltözött az édesanyjához, és arra összpontosít, hogy működő kezelési tervet találjon. „Ezt az életemért folytatott küzdelemnek nevezem” – mesélte. – „Bármit hajlandó vagyok kipróbálni, de nehéz, mert sokszor nem tudom kifizetni.”

Perdomo vőlegénye, Jonathan Pietri elindított egy GoFundMe-t, amely november elejéig, több mint 6000 dollárt gyűjtött össze. A nő ugyanis teljesen kimerítette a megtakarításait az orvosi konzultációkra amelyek akár 2000 dollárba is kerülhetnek az Egyesült Államokban.

„Eljutsz arra a pontra, hogy nem hiszed el, amit az orvosok mondanak neked. Amit javasoltak, nyilvánvalóan nem működött" – meséli az asszony, aki megszállottan olvasta mások történeteit, hogy megtudja, mit tettek, ami bevált.

„Vannak pillanatok, amikor teljesen eltölt a reménytelenség érzése” – vallja be. – „De aztán eszembe jut, hogy ki voltam, mielőtt a Lyme megjelent a világomban. Tele voltam élettel. Ezt akarom újra. Nincs más választásom, mint hogy tovább küzdjek, és továbbra is nyitott legyek”.

Jasmin Perdomo ezért ezt üzeni sorstársainak: „Soha, de soha ne add fel. Engedd meg magadnak, hogy olykor összeroskadj, de ne ragadj bele az önsajnálatba. Szedd össze magad, akárhányszor is kell ezt megtenned.”

Forrás: Daily Voice

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink