• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Lyme betegség: már népbetegségről is beszélhetünk

Lyme borreliosis Forrás: Weborvos Szerző:
Lyme betegség: már népbetegségről is beszélhetünk

Sokszor a pontos diagnózis hiánya miatt nem derül fény a valódi kórra, illetve az orvosokra háruló jelentési kötelezettséget sem teljesítik sokan.

Évente 50-60 ezren fertőződnek meg Lyme-kórral, ami azt is jelenti, hogy ez a kullancsok által terjesztett betegség már népbetegségnek számít. Többek között ez is elhangzott a Magyar Kullancsszövetség szerdai tájékoztatóján.

Bár hivatalosan a fenti adatnál kevesebb a fertőzöttek száma, a tapasztalatok azt mutatják, hogy jóval nagyobb lehet a probléma, a lakosságnak akár a 2 százalékát is érintheti. Sokszor ugyanis a pontos diagnózis hiánya miatt nem derül fény a valódi kórra, illetve az orvosokra háruló jelentési kötelezettséget sem teljesítik sokan. Az egyre több Lyme-kóros beteg az egyre több kullanccsal függ össze, amelyek száma több ok miatt is nő.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője szerint a klímaváltozás, az egyre több parlagon lévő, vegyszerekkel nem védett szántóföld, az avarégetés előírásának eltörlése, a rágcsálók elszaporodása mind összefügg a Lyme-kórt terjesztő kis vérszívók növekvő számával. A szakember azonban arra is rámutatott, hogy nem kell pánikba esni, ha valaki elkapja a fertőzést, hiszen ha nincs is rá védőoltás, de antibiotikumokkal jól kezelhető ez a betegség. Igaz, 6-8 hétig is lappanghat a kór, tehát fontos a pontos diagnózis.

A legjobb védekezés a megelőzés, amely többek között megfelelő zárt öltözéket jelent a szabadban, de hasznosak lehetnek a már többféle kiszerelésben kapható kullancsriasztó szerek. Kapiller Zoltán állatorvos szerint akkor sem kell megijedni, ha valaki gyermekén kullancsot talál, hiszen a megfelelő módszerrel, például az általa fejlesztett kullancseltávolító kanállal el lehet úgy távolítani a vérszívót, hogy az ne fertőzzön. Az sem biztos, hogy maga a kullancs hordozza a kórokozót, ezt egy új, patikában kapható teszttel lehet ellenőrizni.

Az állatorvos felhívta arra is a figyelmet, hogy a kullancsoknál is nagyobb veszélyt jelentenek napjainkban a szúnyogok, amelyeknek becslések szerint már 70 százaléka fertőzést terjeszt. Egy kérdésre válaszolva érdekességként hozzátette: bár tudományos magyarázat egyelőre nincs rá, a megfigyelések szerint a kullancsok és a szúnyogok „megegyeztek egymással", azokat az embereket, akiket a kullancsok csípik meg, a szúnyogok békén hagyják, és fordítva.

x     x     x

Dr. Bózsik Béla Pál az OKI Szerológiai Laboratóriumának ny. főorvosa, a Lyme Borreliosis Alapítvány Kuratóriumának elnöke kérdésünkre elmondta, fontos lenne, ha a lakosság "fele", az édesanyák (és a leendő édesanyák) megtanulnák és gyakorolnák a kullancs-vizitet legalább esténként, és a kullancs-kivétel módozatait.

Sajnos nem kap elég figyelmet az az egyszerű szakmai tény sem, hogy csak fertőzött kullancs okoz betegséget, ami jelenlegi tudásunk szerint legalább négyféle betegség, (a B.garinii vagy rokona B.bavariensis okozta, a B.afzelii és/vagy B.spielmanii okozta Lyme borreliosis, vagy a Bartonellosis, illetve az Anaplasmosis/Ehrlichiosis)amelyek különböző antibiotikum-érzékenységgel bírnak, ezért minden egyes, vagy azonos személytől összegyűjtött kullancsot meg kell vizsgáltatni, hiszen rendelkezésre áll az erre alkalmas genetikai módszer. Bár az igaz, az OEP-nek pedig felül kellene vizsgálnia a LB szerológiai vizsgálatainak finanszírozását - tette hozzá a nyugalmazott főorvos.

Legolvasottabb cikkeink